Nyheter
Foto: John Göransson.
Foto: John Göransson.

Ny FN-rapport: Plasten kostar 500 miljarder om året

Plastföroreningarna kan minska med 80 procent till 2040. Detta enligt en ny rapport från FN:s miljöprogram, UNEP. Det kommer att kosta stora belopp att genomföra åtgärderna, men UNEP räknar med att det globalt kan ge en årlig vinst på 500 miljarder kronor per år.

Rapporten kan ses som ett faktaunderlag inför den andra förhandlingsrundan i Paris 29 maj – 2 juni om ett globalt avtal för att bekämpa plastföroreningar. Den beskriver de förändringar som enligt UNEP krävs för att stoppa plastföroreningar och skapa en cirkulär ekonomi. Det kräver att stater och företag gör djupgående förändringar med hjälp av befintlig teknik, menar rapportförfattarna.

– Sättet vi producerar, använder och gör oss av med plast förorenar ekosystemen, skapar risker för människors hälsa och destabiliserar klimatet, säger Inger Andersen, UNEP:s verkställande direktör i ett pressmeddelande

– Om vi följer denna färdplan och inkluderar den i förhandlingarna om plastföroreningsavtalet, kan vi leverera stora ekonomiska, sociala och miljömässiga vinster, fortsätter Inger Andersson.

Trots det svensk-klingande namnet föddes Inger Andersson i Danmark 1957. Hon lämnade som ung Danmark för studier i London och inledde sedan lång internationell karriär för bland annat FN och Världsbanken.

Ta bort onödig plast

Rapportförfattarna pekar ut tre åtgärder som tillsammans ska kunna minska plastföroreningarna med 80 procent globalt till 2040. Först ska “problematisk och onödig plast” elimineras. Därefter kräves tre marknadsförändringen – återanvändning, återvinning samt omorientering och diversifiering av produkter:

Återanvänd

Att främja återanvändningsalternativ, inklusive påfyllningsbara flaskor, bulkautomater, pant-retursystem, system för återtagande av förpackningar etcetera, kan minska plastföroreningarna med 30 procent av till 2040. För att förverkliga dess potential måste regeringar hjälpa till att bygga upp bättre affärsmöjligheter för återanvändbara föremål, skriver rapportförfattarna.

Inger Andersen.
Inger Andersson.

Återvinn

Enligt UNEP kan plastföroreningarna minska med ytterligare 20 procent till 2040, om återvinningen kan göras till en mer stabil och lönsam verksamhet. Genom att ta bort subventioner för fossila bränslen, tvinga fram regler för att öka återvinningsbarheten och andra åtgärder skulle andelen ekonomiskt återvinningsbar plast kunna öka från 21 till 50 procent.

Omorientera och diversifiera

Genom att varsamt ersätta produkter som plastförpackningar, påsar och takeaway-artiklar med produkter gjorda av alternativa material (som papper eller komposterbara material) kan plastföroreningarna minska med ytterligare 17 procent, rapportförfattarna.

Men även om allt detta görs kommer fortfarande 100 miljoner ton plast årligen från engångsprodukter och kortlivade produkter att behöva hanteras på ett säkert sätt till 2040. Därtill kommer alla de plastföroreningar som redan finns i naturen. 

UNEP menar att det problemet kan hanteras genom design- och säkerhetsstandarder för hantering av icke-återvinningsbart plastavfall, och genom att införa producentansvar för bland annat produkter som avger mikroplaster.

500 miljarder i vinst

Kostnaderna för att genomföra de åtgärder som föreslås i rapporten beräknas till 65 miljarder dollar per år. Men, menar UNEP, utan dessa åtgärder skulle kostnaderna bli 113 miljarder dollar per år, vilket innebär en minskning netto på nära 50 miljarder dollar, eller 500 miljarder kronor.

Det kan också resultera i en nettoökning på 700 000 jobb fram till 2040, mestadels i låginkomstländer, vilket avsevärt förbättrar försörjningen för miljontals arbetare i informella miljöer.

Det är bråttom

Mycket av detta kan mobiliseras genom att flytta produktionskostnader och miljöavgifter för tillverkning av jungfrulig plast till den cirkulära infrastruktur som krävs. Och der är bråttom, skriver UENP.  Fem års försening kan leda till ytterligare 80 miljoner ton plastföroreningar till 2040.

Rapporten menar att ett globalt finanspolitiskt ramverk skulle kunna ingå i den internationella politiken för att göra det möjligt för återvunnet material att konkurrera på lika villkor med jungfruliga material, skapa en stordriftsekonomi för lösningar och etablera övervakningssystem och finansieringsmekanismer.

Rapporten tar också upp specifika policyer, inklusive standarder för design, säkerhet och komposterbar och biologiskt nedbrytbar plast; mål för minsta möjliga återvinning; EPR-system; skatter; förbud; kommunikationsstrategier; offentlig upphandling och märkning.

Kommentarer

En tanke på "Ny FN-rapport: plasten kostar 500 miljarder om året"

Endast inloggade medlemmar kan lämna en kommentar Logga in

Inte medlem än? Beställ AB Pluss nu!

Senaste nytt från Avfall2resurs.se
X

Håll dig uppdaterad! Få vår veckovisa nyhetsuppdatering skickad direkt till din inkorg.

Din e-postadress kommer inte att användas för att skicka dig något annat än våra nyhetsbrev. Läs mer på vår sekretesspolicysida.