Nyheter
Foto: John Göransson.
Foto: John Göransson.

Flygbranschen: Kraftsamla för fossilfritt flyg!

Sverige ska bli ett föregångsland för fossilfritt flyg, om den svenska flygbranschen får som den till. Företrädare för flygbolag och flygplatser lämnade på måndagen över en lista med förslag till infrastrukturminister Andreas Carlson och flera förslag handlar om hur flygets klimatpåverkan ska kunna nå ner till de satta målen.

Ett av förslagen är att ett investeringsstöd för produktion av fossilfria bränslen, som biobränslen och elektrobränslen, ska inrättas.

Flygbranschen pekar på Norge, där regeringen ser det fossilfria flyget som framtidens mest miljövänliga transportmedel. Den norska regeringen pekar även på det minimala behovet av infrastruktur för det fossilfria flyget, i jämförelse med övriga transportslag. Det fossilfria flyget ska i Norge inkluderas som en del av den upphandlade trafiken i landet. Ett av de flygbolag som står bakom branschens upprop till regeringen är Norwegian.

Flygbranschen menar att övergången till en fossilfri flygplansflotta kräver olika tekniker, som fossilfria flygbränslen och elektrifiering. ”Staten bör, i samråd med flygbranschen, säkerställa att flygsektorn ges konkurrenskraftiga förutsättningar för att anpassa sig till det fossilfria samhället. Detta gäller även omkringliggande infrastruktur och andra behov som indirekt kan bli påverkad av nya teknologier och behov”, skriver man. Dessutom bör regeringen sätta som mål att det svenska flyget samt relevanta flygplatser ska vara förberedda för kommersiellt elflyg till 2028, bland annat genom laddinfrastruktur.

Upphandla fossilfritt flyg

Trafikverket bör ges i uppdrag att för trafikpliktiga linjer handla upp flygtrafik med fossilfria flygbränslen. ”Regeringen behöver också agera inom EU för att göra det möjligt att ställa sådana krav”, heter det i lista med 32 förslag till regeringen. Staten bör också upphandla fossilfritt flygbränsle motsvarande statens eget flygande.

Branschen menar också att statne bör verka för att skogsrestprodukter från det svenska skogsbruket ska betraktas som hållbara inom EU. ”De utgör en stor möjlighet för Sverige att bli självförsörjande på fossilfria drivmedel”.

Bakom förslagen står Transportföretagen, SAS, Norwegian, BRA, Swedavia, Svenska Regionala Flygplatser och Aviation Capacity Resources, ACR.

 

 

Relaterade artiklar
Kommentarer

Endast inloggade medlemmar kan lämna en kommentar Logga in

Inte medlem än? Beställ AB Pluss nu!

Senaste nytt från Avfall2resurs.se
X

Håll dig uppdaterad! Få vår veckovisa nyhetsuppdatering skickad direkt till din inkorg.

Din e-postadress kommer inte att användas för att skicka dig något annat än våra nyhetsbrev. Läs mer på vår sekretesspolicysida.