Nyheter
SINTEFs vd Alexandra Bech Gjørv och Bjørn Arild Thon i RENAS väntar otåligt på mineralstrategin från regeringen. Foto: Jens Egil Heftøy

– Ditt hem är både en guld- och koboltgruva

Urban Mining kan lösa många av utmaningarna med kritiska material, tror SINTEF-chefen.

Tillgång och användning av kritiska råvaror var centrala teman i programmet vid den stora cirkulärkonferensen i norska Asker på onsdagen.

Tidigare i år lade EU-kommissionen fram sitt förslag till lagen om kritiska råvaror, där ambitionen är att minst 15 procent av EU-ländernas konsumtion av strategiska råvaror ska återvinnas inom EU-zonen. Idag dominerar Kina både utvinningen och bearbetningen av materialen, vilket skapar stora geopolitiska utmaningar.

https://cnytt.no/2023/03/08/europa-bor-gjenvinne-15-prosent-av-kriticske-ramaterialer/

 

Du bor i en gruva

Koncernchefen Alexandra Bech Gjørv påpekade i sin föreläsning att vi redan har många av materialen hemma.

– Hemmet är inte bara en guldgruva. Där finns också en koboltgruva, en litiumgruva och så vidare, sa Bech Gjørv.

SINTEF-direktören anser att det är viktigt att Norge bygger sin egen forskningspolicy inom råvaruområdet, inte minst inom urban gruvdrift

– Det finns fem gram guld i ett ton malm, medan det finns 250 gram guld i ett ton datorer, sade hon.

Bjørn Arild Thon VD i RENAS, påpekade i sin presentation att 500 miljoner ton råvaror används i Norge varje år. Av detta importeras cirka 150 miljoner ton. Ändå har debatten om tillgång till kritiska råvaror inte varit stor.

– En overflod av kritiske råmaterialer i avfall

Väntar på mineralstrategin

– Många länder har lagt upp planer för att stärka sin position och minska riskerna för tillgång till kritiska råvaror. Men i Norge har inte mycket gjorts. Många företag har börjat titta på sina värdekedjor, men de klarar inte av detta ensamma, säger Thon.

Han menar att det är angeläget för regeringen att lägga fram den aviserade mineralstrategin, som bland annat listar vilka kritiska råvaror Norge behöver och vilka möjligheter som finns att hantera sådana material i Norge.

https://cnytt.no/2023/02/08/etterlyser-malrettet-materialgjenvinningskrav/

Relaterade artiklar
Kommentarer

Endast inloggade medlemmar kan lämna en kommentar Logga in

Inte medlem än? Beställ AB Pluss nu!

Senaste nytt från Avfall2resurs.se
X

Håll dig uppdaterad! Få vår veckovisa nyhetsuppdatering skickad direkt till din inkorg.

Din e-postadress kommer inte att användas för att skicka dig något annat än våra nyhetsbrev. Läs mer på vår sekretesspolicysida.