
– Ditt hem är både en guld- och koboltgruva
Urban Mining kan lösa många av utmaningarna med kritiska material, tror SINTEF-chefen.
Tillgång och användning av kritiska råvaror var centrala teman i programmet vid den stora cirkulärkonferensen i norska Asker på onsdagen.
Tidigare i år lade EU-kommissionen fram sitt förslag till lagen om kritiska råvaror, där ambitionen är att minst 15 procent av EU-ländernas konsumtion av strategiska råvaror ska återvinnas inom EU-zonen. Idag dominerar Kina både utvinningen och bearbetningen av materialen, vilket skapar stora geopolitiska utmaningar.
https://cnytt.no/2023/03/08/europa-bor-gjenvinne-15-prosent-av-kriticske-ramaterialer/
Du bor i en gruva
Koncernchefen Alexandra Bech Gjørv påpekade i sin föreläsning att vi redan har många av materialen hemma.
– Hemmet är inte bara en guldgruva. Där finns också en koboltgruva, en litiumgruva och så vidare, sa Bech Gjørv.
SINTEF-direktören anser att det är viktigt att Norge bygger sin egen forskningspolicy inom råvaruområdet, inte minst inom urban gruvdrift
– Det finns fem gram guld i ett ton malm, medan det finns 250 gram guld i ett ton datorer, sade hon.
Bjørn Arild Thon VD i RENAS, påpekade i sin presentation att 500 miljoner ton råvaror används i Norge varje år. Av detta importeras cirka 150 miljoner ton. Ändå har debatten om tillgång till kritiska råvaror inte varit stor.
Väntar på mineralstrategin
– Många länder har lagt upp planer för att stärka sin position och minska riskerna för tillgång till kritiska råvaror. Men i Norge har inte mycket gjorts. Många företag har börjat titta på sina värdekedjor, men de klarar inte av detta ensamma, säger Thon.
Han menar att det är angeläget för regeringen att lägga fram den aviserade mineralstrategin, som bland annat listar vilka kritiska råvaror Norge behöver och vilka möjligheter som finns att hantera sådana material i Norge.
https://cnytt.no/2023/02/08/etterlyser-malrettet-materialgjenvinningskrav/
Endast inloggade medlemmar kan lämna en kommentar Logga in
Inte medlem än? Beställ AB Pluss nu!