Nyheter
VD Tony Clark,Avfall Sverige Foto: Torbjörn

Alla krav från EU en utmaning

– I ställe för fler förslag från Bryssel bör man jobba med att implementera av det som finns. Det säger Avfall Sveriges VD Tony Clark när vi träffar honom på minglet i Kalmar dagen innan Avfall Sveriges årsmöte.

Nu möts 610 personer från hela Sverige på årsmöte i Avfall Sverige. Kommunernas avfallsförening samlar trupperna för första gången efter coronakrisen.

– Det är ju trevligt att få träffas efter pandemin och vi ser att det finns ett enormt behov av att folk skall få träffas, säger Tony Clark, VD på Avfall Sverige, som kommer direkt från ett möte med ett 70-tal politiker.

– Det är det som årsmötet handlar


om – att träffat och lära av varandra. Efter flera år längtar folk efter att få träffa kollegor och diskutera saker som förslagen från Bryssel hu de påverkar kommunerna.

Utmatning

Det kommer mycket från Bryssel som landar hos kommunerna.

– Det är kommunerna som måste hantera detta och vi märker en typ av utmatning. Och det är inte bara inom avfall och inte bara i Sverige, säger Tony Clark.

Han menar det kommer så många nya förslag från Bryssel att man nu bör avvakta och i stället prioritera att implementera redan fattade beslut.

Tony Clark har mycket på hjärtat och många vill prata med honom i vimlet.

Omstöpning av Naturvårdsverket

Avfall Sveriges VD är mycket upptagen av. plastfrågor just nu.

–Naturvårdsverket och hela miljöområdet i Sverige har fåt nedskärningar i budgeten. Jag tror att Naturvårdsverket står inför en omstöpning och då ät det bra att vi kan driva dialogen framåt. Men vi behöver få besked om ersättning, tilläggsersättning och annat, säger Tony Clark.

Ingen diskussion om namnbyte

I Norge diskuteras om Avfall Norge ska byta namn. Det är inte aktuellt i Sverige, säger Tony Clark.

–Näringslivet i Sverige tycker att vi slösar med resurser och att avfall är gammaldags. Men ordet avfall hänger ihop med EU:s regelverk och svensk slagstiftning. Namnet har ju inte bara om att behandla men också förebygga avfallet och därför tycker jag att namnet Avfall Sverige fortfarande är relevant, säger VD Tony Clark.

Vi återkommer med fler rapporter från Avfall Sveriges årsmöte.

Kommentarer

Endast inloggade medlemmar kan lämna en kommentar Logga in

Inte medlem än? Beställ AB Pluss nu!

Senaste nytt från Avfall2resurs.se
X

Håll dig uppdaterad! Få vår veckovisa nyhetsuppdatering skickad direkt till din inkorg.

Din e-postadress kommer inte att användas för att skicka dig något annat än våra nyhetsbrev. Läs mer på vår sekretesspolicysida.