Nyheter
Ingela Hiltula är avdelningschef för Cirkulationsavdelningen på Naturvårdsverket. Foto: Jens Egil Heftøy

Naturvårdsverket: ”Inga tecken på mindre avfall”

Naturvårdsverket varnar för att tro på en nedgång.

Avfallsmängderna minskar i Sverige, säger Avfall Sverige. Naturvårdsverket hävdar att de tvärtom ökar. På tisdagen drabbade de samman på Avfall Sveriges årsmöte i Kalmar.

KALMAR: På tisdagsmorgonen presenterade Avfall Sverige sin senaste trendrapport om avfallsmängder. Enligt rapporten slängde Medelsvensson 479 kilo hushållsavfall förra året. Det är en minskning med fem procent från 2021.

Överkonsumtion

– Hushållens tunnare plånböcker har fått konsekvenser för hur mycket vi slänger. Vi hoppas att trenden håller i sig när lågkonjunkturen är över, sade Avfall Sveriges VD Tony Clark.

När Naturvårdsverkets avdelningschef Ingela Hiltula kom upp på scenen avfärdade hon att det ska ha skett ett trendbrott.

– Tyvärr Tony, men vi ser att avfallsmängderna inte minskar nämnvärt. Alla fraktioner ökar, speciellt från byggandet. Det finns inget som tyder på att den trenden har brutits, sade Ingela Hiltula, som är avdelningschef för Naturvårdsverkets Kretsloppsavdelning.

Sverige är en av de största avfallsproducenterna i världen. Totalt slängdes 4,7 miljoner ton hushållsliknande avfall i Sverige förra året. Avfall Sveriges siffror visar att mängden avfall har minskat med 14 procent sedan 2015.

Trots det påpekar Clark att den svenska materialförbrukningen är mer än fyra gånger högre än vad jordens toleransgräns är.

Avfallstrenden 2022: Avfallsmängderna minskar

 

 

Relaterade artiklar
Kommentarer

Endast inloggade medlemmar kan lämna en kommentar Logga in

Inte medlem än? Beställ AB Pluss nu!

Senaste nytt från Avfall2resurs.se
X

Håll dig uppdaterad! Få vår veckovisa nyhetsuppdatering skickad direkt till din inkorg.

Din e-postadress kommer inte att användas för att skicka dig något annat än våra nyhetsbrev. Läs mer på vår sekretesspolicysida.