Nyheter
Pressbild. Foto: Marcus Gustavsson/Håll Sverige Rent
Pressbild. Foto: Marcus Gustavsson/Håll Sverige Rent

43 ton skräp plockades upp på Världshavsdagen

På Världshavsdagen den 8 juni plockade 18 646 personer skräp runt om i landet, som en del av kampanjen Kusträddarna. Totalt plockades 43 ton skräp upp. Nu finns statistik över vilka kommuner som lockade flest deltagare och hur mycket skräp de plockade upp.

Den 8 juni, på Världshavsdagen, bjöd Håll Sverige Rent in till en stor gemensam skräpplockardag längs kuster och stränder runt om i landet. Kampanjen Kusträddarna genomfördes för sjunde året i rad. I år plockades 43 ton skräp upp, skriver Håll Sverige Rent i ett pressmeddelande.

Hålls Sverige rent har sammanställt resultatet i varje kommun i en Excelfil som går att ladda hem här.

Varje timme spolas ungefär fem badkar skräp upp längs Bohuskusten. Det är ett av Europas mest nedskräpade kustområden, enligt Håll Sverige Rent

Bohuskusten får ta emot mer fiske- och industrirelaterat skräp än syd- och ostkusten, där det är vanligare med konsumentrelaterat skräp. På alla stränder är det vanligt med oidentifierbara bitar av plast från större föremål som håller på att vittra sönder.

Forskare tror att det finns mer än 75–199 miljoner ton plast i våra hav och varje år tillkommer 5–13 miljoner ton plast. 94 procent av all plast i haven syns inte, utan ligger på havsbotten.

Relaterade artiklar
Kommentarer

Endast inloggade medlemmar kan lämna en kommentar Logga in

Inte medlem än? Beställ AB Pluss nu!

Senaste nytt från Avfall2resurs.se
X

Håll dig uppdaterad! Få vår veckovisa nyhetsuppdatering skickad direkt till din inkorg.

Din e-postadress kommer inte att användas för att skicka dig något annat än våra nyhetsbrev. Läs mer på vår sekretesspolicysida.