Nyheter
VD Ella Stengler är glad att Cewep kan bjuda in till konferensen igen. Foto: Jens Egil Heftøy

Berlin: Första Cewepkonferensen på fem år

”Vi är lite otränade”, säger Ceweps VD Ella Stengler när vi träffar henne på konferensens första dag.

För tionde gången arrangerar den europeiska branschorganisationen Cewep sin konferens. Senast branschen samlades var i Bilbao 2018. Konferensen, som egentligen ska hållas vartannat år, har fått ställas in och skjutas upp på grund av pandemin. Avfall2resurs norska systertidning Avfallsbransjen.no är på plats i Berlin.

Fem år siden sist: – Gleder meg til å møte alle igjen

Rekorduppslutning

– Det är så trevligt. Jag är så glad att se folk igen efter så lång tid. Och vi har fler deltagare än någonsin, säger Ceweps vd Ella Stengler när Avfallsbransjen.no träffar henne på välkomstträffen kvällen innan konferensstart.

Över 240 anställda inom den europeiska avfallsförbränningsindustrin har i dagarna rest till Berlin för att diskutera branschens utmaningar och framtid.

Under de fem år som gått sedan det senaste mötet i Spanien har det hänt mycket både inom och utanför branschen. Som ett resultat av pandemin har fysiska mötesplatser ersatts av digitala plattformar som Teams och webbseminarier. Men Stengler tvivlar inte på att det är viktigt att mötas ansikte mot ansikte.

– Det finns en del möten man enkelt kan göra digitalt. Om vi känner varandra och ämnet är tydligt kan digitala möten såklart vara bra. Men om man ska diskutera öppet och utbyta idéer finns det ingen ersättning för fysiska mötesplatser, säger hon.

Årets Cewep-konferens är den tionde i ordningen. Branschorganisationen, som representerar över 400 avfallsförbränningsanläggningar i 23 länder, grundades 2002. Förra året var det tänkt att organisationen skulle fira både sitt 20-årsjubileum och sin tionde konferens.

Celsio nominert til prestisjefull pris

Centralt i den cirkulära ekonomin

– Vi märker att vi är lite otränade. Vi är ingen professionell arrangör, men vi har viss erfarenhet från förr, säger Stengler.

Under de senaste fem åren har avfallsförbränning och energiåtervinning stått inför många hinder, både i enskilda länder och i EU. Skatter, hårdare reglering och ökat fokus på CO2-utsläpp har gjort att branschen står inför nya utmaningar. Stengler är ändå tydlig med att branschen kommer att fortsätta vara viktig i framtiden.

– Jag tror att energiåtervinning av avfall är lika nödvändigt idag som det någonsin har varit. Nyckelfunktionen är att behandla avfall som inte är användbart för materialåtervinning på ett hygieniskt och säkert sätt. Och att erbjuda en ren cirkulär ekonomi och producera så mycket energi som möjligt. Det senare är viktigare än någonsin, säger Cewep-chefen.

Relaterade artiklar
Kommentarer

Endast inloggade medlemmar kan lämna en kommentar Logga in

Inte medlem än? Beställ AB Pluss nu!

Senaste nytt från Avfall2resurs.se
X

Håll dig uppdaterad! Få vår veckovisa nyhetsuppdatering skickad direkt till din inkorg.

Din e-postadress kommer inte att användas för att skicka dig något annat än våra nyhetsbrev. Läs mer på vår sekretesspolicysida.