Nyheter
Torbjørn Leidal. Foto: Ludvig Gundersen

Avfallsföretag ska testa börsplattform

Avfallsresurser måste hanteras som andra råvaror, säger direktör Torbjørn Leidal på European Resource Hub.

I mars meddelade Small Step Media, som bland annat äger Avfall2Resurs.se att bolaget arbetar med att etablera en neutral europeisk börsplattform för försäljning av avfallsfraktioner i bolaget European Resource Hub AS.

– Om Europa ska nå målet på 65 % återvunnet avfall till 2035 måste avfallsfraktioner ersätta jungfruliga material och detta måste ske i en industriell miljö, där trovärdiga marknadspriser etableras. Vi tror att det bara kan hända på en börs, precis som för andra råvaror på andra marknader, säger direktör Torbjørn Leidal på European Resource Hub.

Sedan mars har Small Step Media etablerat de svenska nättidningarna Avfall2resurs.se och senast Biogasidag.se. Sedan tidigare står företaget bakom Avfallsbransjen.no, Biogassbransjen.no, Hydrogen24.no och Cnytt.no.

Full fart mot europeisk avfallsbörs

Samlar erfarenheter

– Utvecklingen av avfallsbörsen är i full gång. Vi bjuder därför in ett urval av avfallsföretag, producentansvarsföretag och materialåtervinningsanläggningar att testa börsfunktionaliteten i januari nästa år, säger Leidal.

Både norska och svenska avfallsföretag är inbjudna att delta i testfasen. I samband med testet kommer intervjuer att genomföras med deltagarna. Flera avfallsbolag har redan anmält sitt intresse.

– Vår ambition är att låta professionella användare testa plattformen och ge sin syn på hur de upplever detta, så att både användargränssnitt och funktionalitet kommer ut rätt på marknaden. Standardisering av avtalsdokument, produktspecifikationer och dokumentering av handelshinder till Hållbarhetskommittén i Nordiska rådet och EU kommer också att vara mycket viktiga komponenter, säger Leidal.

Nyheter från Small Step Medias fyra norska och två svenska nättidningar blir en central del av börstjänsten.

Tung erfarenhet

– Nyheter kommer att bli en mycket viktig del av börsplattformen, eftersom oberoende, redaktionell marknadsinformation är väsentlig för beslutsfattare på marknaden. Vi utökar därför nättidningarna i Europa parallellt, säger Leidal.

European Research Hub är ett europeiskt bolag. Som projektledare är for provoerioden ar svenske Mikael Salo engagerat. Han är specialiserad på cirkulär ekonomi. Salo var tidigare chefredaktör för tidningen "Aktuell Hållbarhet". En professor i cirkulär ekonomi och flera fd. höga chefer inom avfalls- och återvinningsmarknaden ingår i ett advisory board.

– Vi kommer att välja plast som första fraktion, eftersom vi tror att en del av plasten som går till förbränning i Europa – inklusive en miljon ton i svenska förbränningsanläggningar – kommer att kunna återvinnas om säljare och köpare kan träffa varandra på en neutral och säker marknadsplats, säger Leidal.

Sista datum för att anmäla intresse för att delta i testprojektet är den 23 augusti.

Relaterade artiklar
Kommentarer

Endast inloggade medlemmar kan lämna en kommentar Logga in

Inte medlem än? Beställ AB Pluss nu!

Senaste nytt från Avfall2resurs.se
X

Håll dig uppdaterad! Få vår veckovisa nyhetsuppdatering skickad direkt till din inkorg.

Din e-postadress kommer inte att användas för att skicka dig något annat än våra nyhetsbrev. Läs mer på vår sekretesspolicysida.