Nyheter
Den 1 september blir Dansk Affaldsforening Branceforeningen Circulær

– Avfall räcker inte längre

Danska avfallsföreningen byter namn.

Har ordet avfall negativa associationer? Täcker det inte längre vad branschen faktiskt gör? På fredag byter Dansk Affaldsforening formellt namn till Brancheforeningen Circulær.

Namnbytet godkändes på organisationens bolagsstämma i maj, samtidigt som Jens Bomann Christensen utsågs till ny direktör.

– Kommer ikke til å hete Avfall Norge veldig lenge

Täcker inte längre

– Namnbytet handlar om att namnet i högre grad matchar självförståelsen bland våra medlemmar. Tidigare trodde många av dem att de jobbade med avfallshantering, men idag jobbar allt fler med att skapa en cirkulär ekonomi, säger Bomann Christensen till Altinget.dk .

Danska Avfallsföreningen organiserar de kommunalt och interkommunalt ägda avfalls- och återvinningsföretagen i Danmark. Föreningens 60 medlemsföretag hanterar avfallet i landets 98 kommuner och omfattar 5,6 miljoner danskar.

– Vi föddes ur en miljöuppgift och vi har länge sett klimatet som något med CO2 från avfallsförbränning och dieselbilar. I dag är det bara för snävt fokus, säger Bomann Christensen.

Medan danskarna tar steget och byter namn och Avfall Norge kommer att diskutera det igen, har stämningen i Sverige varit en helt annan. VD Tony Clark på Avfall Sverige har upprepade gånger hävdat att avfall är ett precist och viktigt begrepp.

Avfall Sverige: Målen är tuffa, men vi kommer att nå dem

Enbart Sverige

– Näringslivet i Sverige anser att vi slösar med resurser och att avfall är gammaldags. Men ordet avfall är kopplat till EU:s regelverk och svensk lagstiftning. Namnet handlar inte bara om att behandla utan också om att förebygga avfallet och därför tycker jag att namnet Avfall Sverige fortfarande är aktuellt, konstaterade Clark i samband med Avfall Sveriges årsmöte.

Men Clark kan bli lämnad ensam i Norden. Den finska branschorganisationen heter Cirkularkraft Finland.

Relaterade artiklar
Kommentarer

Endast inloggade medlemmar kan lämna en kommentar Logga in

Inte medlem än? Beställ AB Pluss nu!

Senaste nytt från Avfall2resurs.se
X

Håll dig uppdaterad! Få vår veckovisa nyhetsuppdatering skickad direkt till din inkorg.

Din e-postadress kommer inte att användas för att skicka dig något annat än våra nyhetsbrev. Läs mer på vår sekretesspolicysida.