Nyheter
Den begagnade bågen på Forus har blivit för liten. Foto: IVAR IKS

Bygger Nordens största återbrukscentral

– Målet är att rädda alla användbara saker, säger IVAR IKS.

Nästa år öppnar IVAR IKS det som kommer att bli Nordens största centrum för återbruk. Centret fyller 3 500 kvadratmeter där butiker, reparationstjänster och ett eget café ska etableras. Som jämförelse är Retuna centrum i Eskilstuna, som var världens första ombyggda köpcentrum, ”bara” 3 000 kvadratmeter stort.

Verdens første kjøpesenter for gjenbrukte varer

Allt under ett tak

– Målet är att rädda alla användbara föremål som kommer in på våra återvinningsstationer. Och det är mycket! säger Tord Tjelflaat, tillförordnad avdelningschef för återvinning i IVAR IKS till företagets hemsida.

Återvinningscentralen kommer att etableras alldeles i närheten av köpcentret Kvadrat på Forussletta i Sandnes. Förutom att köpa och sälja begagnade varor ska det bli ett centrum för ekonomi, hållbarhet och inkluderande arbetsliv.

– Vi ser för oss att kunna hålla till exempel återbruksträffar, där människor träffas för tips och trix för en mer hållbar framtid, säger verksamhetschef Anita Austigard på IVAR IKS .

Gjør det lettere å velge sirkulært

Behöver mer utrymme

2008 etablerade IVAR sitt andrahandslager på Forus. Under första halvåret i år såldes nästan 315 ton återanvändbara föremål. Det är nästan tio ton mer än samma period förra året. Andrahandslagrets kapacitet är full och därför måste IVAR tänka större.

– Mängden potentiellt återanvändbara varor som slängs på Forus är nu så stor att vi tyvärr måste vägra ta emot varor, framför allt föremål som tar mycket plats. Därför ska vi få den nya återbrukscentralen på plats så att ännu fler bra saker kan återanvändas. Studier visar att vi skulle kunna öka återanvändningsgraden med så mycket som 700 procent om vi lyckas hämta alla användbara föremål som slängs i vår region, säger Tord Tjelflaat och Anita Austigard i IVAR IKS.

Relaterade artiklar
Kommentarer

Endast inloggade medlemmar kan lämna en kommentar Logga in

Inte medlem än? Beställ AB Pluss nu!

Senaste nytt från Avfall2resurs.se
X

Håll dig uppdaterad! Få vår veckovisa nyhetsuppdatering skickad direkt till din inkorg.

Din e-postadress kommer inte att användas för att skicka dig något annat än våra nyhetsbrev. Läs mer på vår sekretesspolicysida.