Nyheter

 

En hållbar skyddsfilm som ökar hållbarheten för frukt och grönt och ett pantsystem för hämtmat. Det är några av de 19 innovativa lösningar som finns med i höstens omgång av inkubatorn Stings olika startup-program.

Accelerate ClimateTech är Stings nyhet inför hösten 2023. Programmet är en del av Stings nya Climate Action-satsning i vilken Sting har förbundit sig att accelerera hundra svenska klimatstartups under de kommande fyra åren.

– I en tid när vår planet står inför svåra utmaningar är det inspirerande att se dessa techstartups ta fram framtidens klimatlösningar. Vi är den accelerator i Norden som har arbetat med flest startups inom climatetech och vi ser fram emot att få vara med och stötta och vägleda ännu fler klimat-bolag på deras resa från vision till verklighet, säger Karin Ruiz, Stings ClimateTech Lead.

Under hösten kommer de antagna Stingbolagen erbjudas coaching, workshops, investerarträffar, och support inom allt från finansiering till rekrytering. De blir även en del av Stings community bestående av hundratals alumni, peers, mentorer, investerare och industrikontakter. Alla antagna till Stings Accelerate erbjuds dessutom en investering på en halv miljon kronor från Propel Capital.

Här är några nedslag i de startuper som antagits i de olika programmen:

Pantsystem för snabbmat

Panter har antagjts till Sting Accelerate ClimateTech. De har tagit fram en helhetslösning med återanvändbara muggar, glas och matlådor samt digitalt retursystem. Den som köper mat eller dryck kan du låna en Panter-förpackning kostnadsfritt i en vecka. Förpackningen kan lämnas tillbaka hos alla Panter-anslutna restauranger och caféer. Panters återanvändbara lådor och muggar bidrar till minskad nedskräpning och lägre klimatavtryck.

Nabla Analytics  har antagits till Sting Accelerate ClimateTech. De har tagit fram en optimeringslösning som hjälper energihandelsföretag att minska risken och öka vinsten i sin handel med förnybar energi.

– Energimarknaderna blir allt mer instabila och mindre förutsägbara, vilket gör det särskilt svårt att effektivt handla med olika resurser som vind och sol. För att lindra detta problem har vi utvecklat vår Asset Optimization-lösning, säger Warren O’Neill från Nabla Analytics.

Cestore har antagits till Sting Incubate Deep Tech. De har tagit fram ett undervattenssystem som fångar upp koldioxid från havsvatten så att havet kan ta upp mer CO2 från luften. I en tvåstegsprocess fångas koldioxid upp och omvandlas till havets naturliga kemi. Lösningen har potential att ge en direkt effekt på klimatkrisen, genom att i stor skala minska koldioxiden i atmosfären.

HyEnGEn har antagits till Sting Incubate Deep Tech. Företaget utvecklar elektroder och elektrokemiska celler som kan användas för hållbar och kostnadseffektiv produktion av grön vätgas.

Hållbar skyddsfilm för frukt och grönt

KITOCOAT har antagits till Sting Incubate Deep Tech. Företaget producerar en hållbar ytbeläggning för frukt och grönsaker som förlänger deras hållbarhet med 3–7 gånger, samtidigt som den minskar matsvinn, behovet av kylning och plastförpackningar. Ytbeläggningen är antimikrobiell och fungerar som en barriär för gaser som går in och ut. Målet är att etablera KITOCOAT som en standardiserad arbetsmetod inom frukt- och grönsaksindustrin och på så sätt skapa en omfattande förlängning av hållbarheten från produktion till slutkunder.

Sedan starten 2002 har Sting hjälpt 400+ startups och 70 procent av bolagen utvecklas och växer än idag. Under 2022 samlade Sting-bolagen in totalt 1,4 miljarder kronor i privat kapital och sysselsatte 3200 människor. Några framgångsrika Sting-bolag är Yubico, Sellpy, Airmee, Surfcleaner, Midsummer, Worldfavor, Skrym och Karma. Sting är en viktig samarbetspartner till Kungliga Tekniska Högskolan i Stockholm.

 

Relaterade artiklar
Kommentarer

Endast inloggade medlemmar kan lämna en kommentar Logga in

Inte medlem än? Beställ AB Pluss nu!

Senaste nytt från Avfall2resurs.se
X

Håll dig uppdaterad! Få vår veckovisa nyhetsuppdatering skickad direkt till din inkorg.

Din e-postadress kommer inte att användas för att skicka dig något annat än våra nyhetsbrev. Läs mer på vår sekretesspolicysida.