Debatt
Sara Davidsson och Jonny Wehrnlund, Stena Recycling. Foton från Linkedin.

Stena Recycling:

”Nu kan vi återvinna hårdplast – utöka insamlingen, kommuner!”

För att vår nya anläggning ska kunna bidra till att öka plaståtervinningen behöver kommuninvånarna få ökad möjlighet att lämna hårdplast till återvinning – och för det krävs kommunala beslut, skriver Jonny Wehrnlund, affärsområdeschef plast och Sara Davidsson, hållbarhetsdirektör på Stena Recycling i en debattartikel som först publicerades i Aktuell Hållbarhet.

Varje trasig gammal pulka eller läckande plasthink har ett nytt liv i sig – som råvara till produkter som bättre uppfyller både konsumentens och planetens krav på hållbarhet. I dag materialåtervinns endast tio procent av all hårdplast som samlas in i Sverige. Samtidigt tycker 51 procent av landets konsumenter i åldrarna 18–65 år att det ska vara förbjudet att sälja varor som inte kan återvinnas, enligt Stenas årliga rapport Circular Voice.

Utmanande och komplext material

Hårdplast är ett material som är utmanande och komplext att återvinna och ta hand om – främst för att det ofta blandas med andra material och fraktioner. Men många företag vill använda återvunnen plast för att skapa nytt, och konsumenterna vill att produkterna de lämnar till återvinning kan återvinnas.

Den 26 oktober invigs en ny typ av process vid Stena Recyclings anläggning i småländska Lanna. Den nya processen är den första helt automatiserade i Sverige för produktion av så kallade flakes som används för produktion av nya produkter. Anläggningen har, från start, kapacitet att ta emot 15 000 ton hårdplast årligen. En kapacitet som är viktig då varje kilo återvunnen plast bidrar i sin tur till en koldioxid-besparing på två kilo, jämfört med att använda jungfrulig plastråvara.

Fåtal kommuner har insamlingssystem

Ett avgörande hinder är att endast ett fåtal svenska kommuner i dag har system på plats för att sortera och möjliggöra för återvinning av hårdplast. Fler kommuner behöver följa efter för att vi med gemensamma krafter ska kunna bidra till att uppfylla samhällets höga ambitioner om återvinning.

En annan viktig aspekt är att handfast informera kommunens invånare om hur hårdplasten ska sorteras ut. Vi tror att information om både det praktiska omhändertagandet och de stora vinster som klimatet och samhället kan göra är rätt modell. För de flesta av oss vill ju hjälpa till – bara det är praktiskt möjligt.

Det blir inget utan information

Möjliggörare i det här fallet är kommunala beslutsfattare. Ofta handlar det rent konkret om att få containrar för insamling av hårdplast på plats på återvinningscentralerna och att informera kommuninvånarna. För utan information och containrar blir det tyvärr inget.

Utan insamlings- och sorteringssystem på plats kommer kommuninvånarnas uttalade vilja att konsumera mer cirkulärt lämnas i sticket.

Kommentarer

Endast inloggade medlemmar kan lämna en kommentar Logga in

Inte medlem än? Beställ AB Pluss nu!

Senaste nytt från Avfall2resurs.se
X

Håll dig uppdaterad! Få vår veckovisa nyhetsuppdatering skickad direkt till din inkorg.

Din e-postadress kommer inte att användas för att skicka dig något annat än våra nyhetsbrev. Läs mer på vår sekretesspolicysida.