Kampen om panten
De närmaste veckorna kan avgöra framtiden för pantsystemet.
Före jul beslutade EU-parlamentet och ministerrådet hur de skulle reagera på förändringarna i EU:s förpackningsregler. Båda parter har länge stött EU-kommissionens förslag om en kraftig skärpning och skärpta krav på användningen av förpackningar.
Vinländer mot ölländer
Nu återstår att förena de tre lagstiftande organen i EU-systemet. Det kan vara lättare sagt än gjort. Medan parlamentet är organiserat som partigrupper, där överenskommelsen är mer eller mindre oberoende av nationella gränser, är ministerrådet i en helt annan position. Där sitter regeringarna i de enskilda medlemsländerna och kämpar för sina nationella intressen.
Det har inte minst blivit tydligt i frågan om dryckesförpackningar. Vinproducerande länder som Frankrike och Italien har kämpat med näbbar och klor för att slippa alla möjliga krav på återanvändning och pantsystem. På andra sidan finns traditionella bryggeriländer som Belgien och Tyskland. De anser att det snedvrider konkurrensen om vinflaskor ska undantas medan ölflaskor och burkar ska belastas med hårdare regler.
Sveriges Bryggerier: EU-förslaget ”en miljömässig katastrof”
"Engångssystem är bäst"
Här i Norden är vi mest måna om att behålla vårt välfungerande pantsystem. Inget av de nordiska länderna vill återvända till eran med tvättning och återanvändning av öl- och läskflaskor. Våra system för materialåtervinning är de bäst fungerande i världen och en övergång till tvätt och återanvändning skulle vara en katastrof för hela pantsystemet.
Innan jul presenterade Norsus en studie på uppdrag av Infinitum som visade att det nuvarande återvinningssystemet är mer klimatvänligt än en lösning med återanvändning av dricksflaskor.
"Slutsatsen från studien är att engångssystemet presterar bättre än det återanvändbara systemet för
tre effektkategorier; klimatförändringar, kumulativ energiefterfrågan (CED) och markbunden försurning, medan
återanvändningssystemet fungerar bäst för kategorin mineraltillgångsbrist. PET-flaskor fungerar bäst
i båda systemen. Återanvändningssystemet har högre transportrelaterade konsekvenser, skriver Norsus i studien .
"Meningslöst pantsystem"
I det ursprungliga förslaget från EU-kommissionen ställdes krav på att införa ett pantsystem från 2029, om medlemsländerna inte kan dokumentera att minst 90 procent av de plastflaskor som skickas till marknaden är insamlade.
EU:s ministerråd kommer att gå ännu längre och har i sitt förhandlingsunderlag föreslagit att gränsen ska vara 78 procent.
Det har fått franska kommuner att reagera starkt. Enligt Euractiv befarar man att ett obligatoriskt pantsystem blir för dyrt att införa och att det är en åtgärd som drivs framåt av bryggeribranschen.
– Vi anser att detta meningslösa pantsystem bör skrotas, säger kommunikationschef Yoann Jacquet på Intercommunalité de France.
Endast inloggade medlemmar kan lämna en kommentar Logga in
Inte medlem än? Beställ AB Pluss nu!