Nyheter
Produktbild på Green Lizzie

Nya smarta avfallsbehållare för hemmet

En svensk innovation tar hushållens källsortering ett steg vidare. Vi pratade med upphovsmannen Olof Mattsson, som har många års erfarenhet av avfallsbranschen.

Källsorteringen har skapat behov av nya lösningar för hushållen. Förr hängde vi en soppåse innanför köksluckan, som tömdes när den var full. Nu har vi åtminstone sex olika kärl hemma, plus behållare för batterier, elektronik och andra småprylar. Skrymmande, fult och ganska bökigt.

Kanske har Olof Mattsson hittat lösningen, som han döpt till Green Lizzie. Han har arbetat med avfallshantering och återvinning större delen av sin karriär, som entreprenör och konsult åt kommuner i Sverige och utomlands, bland annat många år på Sellbergs. Nu har han designat snygga och funktionella avfallskärl som alldeles uppenbart är anpassade för svenska förhållanden. Men framför allt tycker han att det ska vara kul att återvinna.

Hemma hos innovatören och entreprenören Olof Mattsson. Eget foto.

– Återvinningsbehållare är alltid grå och tråkiga och att tömma dem är bökigt och kladdigt. Det ska vara vara roligt att återvinna, säger Olof Mattsson.

Hur började det?

– Min  dotter kom hem från London 2010 och hade inget att göra på sommaren, så jag förslog att hon skulle åka runt bland hushåll och fråga hur de upplevde källsortering. Hon for runt med block, penna och måttband på sin moped och kom fram till att de flesta tyckte att det var bökigt och kladdigt att återvinna, även om de gärna ville göra det, säger han.

Han började utveckla nya kärl utifrån den principen. Snygga, glada färger, inget kladd. Dessutom anpassades de efter måtten på Ikeas köksskåp, som finns i de flesta svenska hem.

Det skulle ta tio år och några prototyper innan Green Lizzie kunde släppas på marknaden. Eftersom man till en början valde fel handelsplattform gick försäljningen trögt.

– Vi blev inte indexerade på Google, så ingen hittade oss. Vi fick börja om från början, så man kan säga att det är först nu vi finns på marknaden, säger Olof Mattsson.

Hållbar och lokal plast

Det var också viktigt att hitta ett hållbart material för Green Lizzie.

– Vi lade ner avsevärd energi på att vaska jorden runt efter rätt material. Sedan hittade vi det i Hylte, 20 mil hemifrån. Det är en plastsort gjord på svenskt skogsspill. Det luktar skog när du öppnar kartongen, säger Olof Mattsson.

Tillverkningen sker i Malmö, vilket innebär svenska jobb och korta transporter.

Tre varianter

Behållarna finns i tre varianter. Tryck-och-töm-kärlet har en praktisk innerbehållare som gör den enkel att tömma och rengöra. Vänd på kärlet och pressa ut botten för att tömma behållaren – en funktion som gör det mer hygieniskt och minskar risken för spill och kladd. Genom att vända insidan ut och in blir den också lättare att spola av och rengöra, vilket eliminerar behovet av att använda soppåse. Perfekt för plast-, pappers- och metallförpackningar.

 

Matavfallsbehållren har avtagbar botten, som gör rengöringen till en smidig och fräsch process, särskilt vid användning av matavfallspåsar och biologiskt nedbrytbart avfall. Uppsamlaren i botten är utformad med sidor för att förhindra att läckagevattnet hamnar i köksskåpet eller på golvet och är enkel att lyfta i sitt grip-öra för att tömma i diskhon. Ventilationsgallret ger dessutom avfallet en chans att andas och förhindrar lukter och mögel.

Det enklaste kärlet är väl anpassat för restavfall. Det har avtagbar botten med läckageskydd. Samtliga kärl har komprimerande lock som pressar ner avfallet och snäpper fast på kärlet, vilket ökar dess kapacitet. Green Lizzies patenterade haksystem gör det enkelt att bära flera sophinkar i en hand. Och för de som vill frigöra golvyta erbjuder avfallshanteringen också en skåp- och vägghållare. En annan smart funktion är att kärlen går att koppla ihop, så att man kan bära tre kärl i en hand.

Green Lizzie finns att köpa direkt i webb-shoppen på företagets hemsida eller hos Smartasaker.se.

 

Relaterade artiklar
Kommentarer

Endast inloggade medlemmar kan lämna en kommentar Logga in

Inte medlem än? Beställ AB Pluss nu!

Senaste nytt från Avfall2resurs.se
X

Håll dig uppdaterad! Få vår veckovisa nyhetsuppdatering skickad direkt till din inkorg.

Din e-postadress kommer inte att användas för att skicka dig något annat än våra nyhetsbrev. Läs mer på vår sekretesspolicysida.