Nyheter
Orimligt skräpig ÅVS. Foto: VA Syd.

VA Syd polisanmäler avfallsdumpare

Den som skräpar ner kan få böter eller fängelse i högst ett år om nedskräpningen är mer omfattande. Mindre nedskräpning, som t.ex. om man kastar ett enstaka skräp på gatan, kan leda till att en skräpbot på 800 kr skrivs ut på platsen.

”All typ av dumpning och nedskräpning är enligt lag förbjuden, men det kan man inte tro när man passerar många av stationerna”, skriver VA Syd i ett pressmeddelande. Soffor, kylskåp, svarta säckar, byggavfall och trasiga leksaker ligger i högar bredvid återvinningsbehållarna. På en del platser fylls det på i samma takt som VA SYD är på plats och städar, trots att många stationer både töms och städas varje dag.

Systematisk dumpning

– I en del fall handlar det säkert om brist på kunskap. Men på de värst utsatta platserna upplever vi att det handlar om systematisk dumpning, säger Jenny Sponn, strategisk inköpare på VA SYD.

Återvinningsstationerna är till för hushållen, platser där privatpersoner kan lämna sitt förpackningsmaterial och sina tidningar för återvinning. För företag och andra avfallstyper gäller andra regler. I många fall är det uppenbart att det är avfall från företag och verksamheter som ligger på marken, enligt VA Syd.

VA SYD samverkar med kommunerna och fastighetsägarna för att gemensamt arbeta med information och smarta tjänster som leder till att dumpningen minskar. Men även polisen är en viktig samarbetspartner.

VA SYD, som bildades 2008, består av VA-verksamheterna i Burlöv, Eslöv, Lomma, Lund och Malmö.

Relaterade artiklar
Kommentarer

Endast inloggade medlemmar kan lämna en kommentar Logga in

Inte medlem än? Beställ AB Pluss nu!

Senaste nytt från Avfall2resurs.se
X

Håll dig uppdaterad! Få vår veckovisa nyhetsuppdatering skickad direkt till din inkorg.

Din e-postadress kommer inte att användas för att skicka dig något annat än våra nyhetsbrev. Läs mer på vår sekretesspolicysida.