Nyheter
Ökad sortering kommer att kräva enorma investeringar, varnar ESWET. Foto: IVAR/Anne Lise Norheim.

Varnar för sopsorteringskrav

Revideringen av avfallsdirektivet får inte bli för drastisk, varnar branschorganisationen.

Europaparlamentets miljöutskott kommer att använda revideringen av ramdirektivet för avfall för att öka sorteringen av blandat avfall. Kommittén skriver i sitt förslag till revideringstext att medlemsländerna ”uppmuntras att, där så är lämpligt, införa försortering av kommunalt blandat avfall för att förhindra att avfall, som kan återvinnas för att förbereda för återanvändning eller återvinning, skickas till avfallsförbränning eller deponi.”

Den pågående revideringen av avfallsdirektivet omfattar i princip bara matavfall och textilier.

EU: Skärpta krav på producentansvar

Saknar konsekvensanalys

Branschorganisationen för leverantörsindustrin till avfallsförbränningsanläggningarna, ESWET, varnar EU för att gå längre än vad revisionen tillåter. Organisationen påpekar att skärpningar av avfallsbestämmelserna kräver noggrann utredning och att kostnaderna för ökad sortering blir mycket kännbara.

”Det beräknas kräva ökad infrastrukturkapacitet för 60 miljoner ton i hela EU för att möta efterfrågan på ökad sortering. Detta kommer förutom att vara dyrt att leda till ökad energi- och resursförbrukning och det är hänsynslöst att föreslå en sådan ordning utan att ha uppskattat ekonomiska och miljömässiga kostnader”, skriver ESWET.

Rekommendationen från miljöutskottet kommer att behandlas i Europaparlamentets plenarsession i mars. ESWET ber parlamentarikerna och ministerrådet att förkasta förslaget från miljökommittén och strikt följa de ändringar som kommissionen föreslagit.

– EU-politiker bör leverera ett ramdirektiv för avfall som säkerställer ett optimalt skydd av Europas miljö och medborgare, samtidigt som de säkerställer att de rättsliga förfarandena följs, säger generalsekreterare Patrick Clerens på ESWET.

Regeringen: Inget producentansvar för textilavfall

Mindre matsvinn

Samtidigt som organisationen varnar för att dra ut på ramdirektivet för länge är de nöjda med att miljönämnden tar problemen med matavfall och textilavfall på allvar. Miljönämnden har föreslagit att minska matsvinnet i produktionsledet med 20 procent till 2030. Matsvinnet i hushåll, restauranger och företag ska minska med 40 procent.

ESWET påpekar att enbart matavfall och textilier genererar över 72 miljoner ton avfall i EU varje år.

"Det finns ett behov av dramatiska åtgärder och ESWET stödjer fullt ut en maximering av återvinning, minskning av avfall och skydd av miljön i Europa", skriver organisationen.

Relaterade artiklar
Kommentarer

Endast inloggade medlemmar kan lämna en kommentar Logga in

Inte medlem än? Beställ AB Pluss nu!

Senaste nytt från Avfall2resurs.se
X

Håll dig uppdaterad! Få vår veckovisa nyhetsuppdatering skickad direkt till din inkorg.

Din e-postadress kommer inte att användas för att skicka dig något annat än våra nyhetsbrev. Läs mer på vår sekretesspolicysida.