Nyheter
Avfallet flyttas från Nederländerna till nordiska förbränningsanläggningar. Foto: Geminor

50 000 ton avfall från Nederländerna till Norden

Avfall från brandhärjad anläggning ska brännas i Norge, Sverige och Finland.

En brand i den holländska energiåtervinningsanläggningen AVR i september förra året ledde till avstängning och omedelbart stopp. Geminor har nu säkrat ett kontrakt för att ta emot 50 000 ton Avfall som ursprungligen skulle användas av energiproducenten i Rotterdam.

En brand i AVR:s energiåtervinningsanläggning i Nederländerna i september 2023 ledde till ett omedelbart produktionsstopp och ett stopp i leveranserna av avfall till anläggningen. Som en av Europas största energiåtervinningsanläggningar har AVR i Rozenburg utanför Rotterdam en årlig kapacitet på hela 1,3 miljoner ton avfall och sedan branden har det funnits ett behov av en omdirigering under återuppbyggnaden av anläggningen, som förväntas vara i drift igen i oktober 2024.

Nordiska förbränningsanläggningar

– Det har funnits ett stort behov av avfall för energiåtervinning i de nordiska länderna denna vintersäsong, och RDF kommer att levereras till Norge, Finland och Sverige med bulk- eller containertransporter under de kommande månaderna, säger Geminor Frankrikes landschef Kai Schöpwinkel.

Geminor har levererat avfall till den holländska anläggningen i över 10 år och det nära samarbetet gjorde att Geminor snabbt kunde hitta alternativ. Den första lasten med hushållsavfall i bal är nu på väg till Finland.

Snabb handläggning

Projektet har hittills gått smidigt tack vare snabb respons och effektiv hantering av Transfrontier Shipment (TFS)-ansökningar som skickats till myndigheter i Nederländerna och Norden, förklarar Schöpwinkel.

– Vi är imponerade av att respektive myndigheter har agerat så snabbt för att underlätta flytt av RDF i det här projektet. Den snabba responsen gör att vi kan flytta avfallsresurserna snabbare, men också se till att de används i de mest hållbara anläggningar som finns, säger han.

Relaterade artiklar
Kommentarer

Endast inloggade medlemmar kan lämna en kommentar Logga in

Inte medlem än? Beställ AB Pluss nu!

Senaste nytt från Avfall2resurs.se
X

Håll dig uppdaterad! Få vår veckovisa nyhetsuppdatering skickad direkt till din inkorg.

Din e-postadress kommer inte att användas för att skicka dig något annat än våra nyhetsbrev. Läs mer på vår sekretesspolicysida.