Nyheter
Biogasanläggningen i Karlskoga. Pressfoto.

Industrin lanserar biogaskommission

På onsdagen lanserades Industrins biogaskommission. Bakom initiativet står flera stora industriaktörer, däribland IKEA, SSAB, Höganäs och Perstorp.

Kommissionen ska verka för att säkerställa industrins möjligheter att öka användningen av hållbart producerad biogas för att tillverka fossilfria material och produkter.

– Förståelsen för industrins behov av mer biogas som råvara och insatsvara i tillverkningsprocesser måste öka och leda till åtgärder. Biogasen har en nyckelroll för en klimatneutral omställning av nästan alla produkter i samhället. Vid sidan av elektrifieringen är förutsättningarna att ställa om industrin till biogas helt avgörande, säger Adam Kanne, ordförande för Industrins biogaskommission och Vice President Public Affairs på kemiföretaget Perstorp.

”Redan till 2030 ser vi att industrins samlade behov av biogas kommer uppgå till 10 TWh. Det ska jämföras med dagens svenska produktion av drygt 2 TWh biogas. Slutsatsen är enkel – den nationella biogasproduktionen måste öka i mycket snabb takt, samtidigt som importen av biogas säkras.” skriver kommissionen på sin hemsida.

Produktionen måste femdubblas

I dag produceras drygt 2 TWh biogas årligen i Sverige. Till 2030 bedömer Industrins biogaskommission att behovet kommer öka till åtminstone 10 TWh.

– För att tillfredsställa detta och övriga samhällets behov bedömer vi att biogasproduktionen i Sverige behöver femdubblas till 2030. Vi ser ett starkt tryck från politiken att driva igenom reformer för elektrifiering. Det är bra. Men biogasens betydelse är inte lika känd och den är en förutsättning för vi ska nå klimatmålen i de segment som inte kan elektrifieras, dvs material och produkter. Därför lanserar vi nu Industrins biogaskommission, säger Adam Kanne.

Lanseringen av Industrins biogaskommission ägde rum vid ett riksdagsseminarium på onsdagen som anordnades tillsammans med riksdagsledamöterna Larry Söder (KD) och Fredrik Olovsson (S). På seminariet deltog bland andra Daniel Westlén, statssekreterare hos klimat- och miljöministern, samt representanter från: Perstorp, Höganäs, SSAB, IKEA, IKEM, Nordion Energi, Gasum, Uniper, Avfall Sverige och Energigas Sverige.

 

 

 

 

Relaterade artiklar
Kommentarer

Endast inloggade medlemmar kan lämna en kommentar Logga in

Inte medlem än? Beställ AB Pluss nu!

Senaste nytt från Avfall2resurs.se
X

Håll dig uppdaterad! Få vår veckovisa nyhetsuppdatering skickad direkt till din inkorg.

Din e-postadress kommer inte att användas för att skicka dig något annat än våra nyhetsbrev. Läs mer på vår sekretesspolicysida.