Nyheter
Fast fashion-företag.

Frankrike lagstiftar mot fast fashion

Frankrike blir det första landet i världen som lagstiftar mot ”ultrafast fashion”. Parlamentets underhus röstade på torsdagen igenom en rad åtgärder som ska göra billiga modeplagg, särskilt från kinesiska producenter, mindre attraktiva.

De viktigaste åtgärderna blir ett förbud mot att annonsera om de billigaste plaggen och en miljöavgift på lågprisprodukter.

Den franska klädmarknaden har de senaste åren översvämmats av billiga importerade kläder, samtidigt som flera egna varumärken har ansökt om konkurs. Men enligt cnterliberala Horizons, det parti som tillsammans med president Marcon har tagit fram lagförslaget, är det inte de franska företagen utan miljöhänsyn som har varit den drivande kraften bakom initiativet.

”Textil är den industri som förorenar mest”, sade Horizons vice ordförande Anne-Cecile Violland. Sektorn beräknas stå för 10 procent av jordens utsläpp av växthusgaser och bidrar till massiva föroreningar av vatten. Violland pekade särskilt på kinesiska Shein, som varje dag lanserar 7 200 nya produkter.

5 euro per plagg

Lagen innebär att producenterna tvingas informera konsumenterna om plaggens miljöpåverkan. En avgift om 5 euro (56 SEK) per plagg ska införas från 2025 och höjas till 10 euro till 2030. Avgiften får däremot inte vara högre än 50 procent av produktens pris. Intäkterna från avgiften ska användas till att subventionera produktion av hållbara kläder.

Ett initiativ från vänster- och miljöpartiet för att inkludera minimistraff för producenter som bryter mot reglerna samt importkvoter och strängare arbetsplatskriterier i branschen röstades ner.

Mode är en hörnsten i den franska ekonomin tack vare ledande globala lyxmärken som Louis Vuitton, Chanel, Hermes, Dior och Cartier. Men det franska modesegmentet har tappat mark till de europeiska rivalerna Zara, H&M och, på senare tid, till de kinesiska giganterna Shein och Temu.

 

Relaterade artiklar
Kommentarer

Endast inloggade medlemmar kan lämna en kommentar Logga in

Inte medlem än? Beställ AB Pluss nu!

Senaste nytt från Avfall2resurs.se
X

Håll dig uppdaterad! Få vår veckovisa nyhetsuppdatering skickad direkt till din inkorg.

Din e-postadress kommer inte att användas för att skicka dig något annat än våra nyhetsbrev. Läs mer på vår sekretesspolicysida.