Nyheter
Vi slog pantrekord 2023. Foto: John Göransson.

Svenskarna allt bättre på panten

På ett år ökade svenskarnas inlämning av pantflaskor och -burkar med drygt 3 procent, jämfört med 2013 var ökningen 73 procent, visar Pantameras senaste statistik. Statistiken visar också på den omfattande gränshandeln md pantförpackningar.

Både antalet pantade förpackningar och insamlingsgraden slog nya rekord 2023. Förra året hamnade det totala antalet förpackningar på drygt 2,7 miljarder. Av dessa var 29,6 procent flaskor och 70,4 procent burkar. Insamlingsgraden för burkar ökade från 87,8 till 89,5 procent, medan den minskade något för flaskor, från 86,7 till 86,2 procent. Sammantaget blev insamlingsgraden 88,5 procent och slog därmed med knapp marginal det gamla rekordet från 2021, som låg på 88,2 procent, visar Pantameras statistik. Det innebär att svenskarna nu är mycket nära 90-procentsmålet för burkar men har en bit kvar för flaskor.

Gränshandel

Pantamera redovisar också statistik över hur många förpackningar som pantades per invånare i landets kommuner. De siffrorna visar snarare på omfattningen av gränshandeln än på svenskarnas konsumtions- och pantbeteende. I Strömstad vid norska gränsen pantades drygt 4 500 flaskor och burkar per invånare, jämfört med riksgenomsnittet på 258 förpackningar. Efter Stockholm, Göteborg och Malmö är Strömstad den kommun i Sverige där det pantades flest burkar och flaskor förra året.

Om vi gör antagandet att Strömstads invånare själva pantade lika många förpackningar som riksgenomsnittet 2023 skulle de ha pantat knappt 3,5 miljoner flaskor och burkar 2023 medan resten, 57,65 miljoner, kom från Norge. Det tar mindre än 1,5 timmar att köra bil från Oslo till Strömstads kommun.

Norge och Finland

Ti av de elva kommuner som finns överst på listan har landgräns mot Norge och en, Haparanda, har landgräöns mot Finland. Vi har gjort samma räkneövning för alla elva och och då ser det ut så här:

Andel burkar och flaskor över gränsen

 1. Strömstad: 94 % från Norge
 2. Eda: 92 % från Norge
 3. Årjäng: 81 % från Norge
 4. Åre: 78 % från Norge
 5. Haparanda: 77 % från Finland
 6. Torsby: 65 % från Norge
 7. Härjedalen: 61 % från Norge
 8. Malung-Sälen: 59 % från Norge
 9. Storuman: 57% från Norge
 10. Älvdalen: 53% från Norge
 11. Arjeplog: 53 % från Norge

Notera att detta är teoretiska siffror. På tolfte plats finns Burlöv, som man visserligen når med bil på E20 från Köpenhamn på 45 minuter. Men öl är fortfarande billigare i Danmark och kommunens stora köpcentra lockar framför allt kunder från grannkommunerna Lund och Malmö. Burlöv är enligt  HUI den kommun i Sverige som har störst butiksyta per invånare. Tvåa är Strömstad.

 

 

 

 

 

 

Relaterade artiklar
Kommentarer

Endast inloggade medlemmar kan lämna en kommentar Logga in

Inte medlem än? Beställ AB Pluss nu!

Senaste nytt från Avfall2resurs.se
X

Håll dig uppdaterad! Få vår veckovisa nyhetsuppdatering skickad direkt till din inkorg.

Din e-postadress kommer inte att användas för att skicka dig något annat än våra nyhetsbrev. Läs mer på vår sekretesspolicysida.