Nyheter
Brist på vatten i stora delar av Sverige. Foto: John Göransson.

Brist på dricksvatten i södra Sverige

Det börjar bli ont om dricksvatten på flera håll. I bland annat Kungsbacka och Sjöbo går nu de kommunala vattenbolagen ut och vädjar till invånarna att spara på vattnet.

Avfall2Resurs har gjort några nedslag.

Mark

Från och med den 17 maj gäller bevattningsförbud för alla som har kommunalt vatten i Marks kommun. Man har också stängt det kommunala badhuset Kaskad för att spara vatten.

Det är flera faktorer som har lett fram till besluten; planerade underhållsarbeten på vattenverk, vattenläckor och en ökad vattenförbrukning på grund av värmen.

Kungsbacka

I Kungsbacka kommun förbrukas tidvis mer dricksvatten än kommunen hinner producera.

– Nu räknas varje droppe! Hjälp oss att spara på vattnet så kanske vi kan undvika ett bevattningsförbud, säger Catarina Sundberg, verksamhetschef Vatten Avlopp Bredband och Projekt & Bygg.

Kommunen undersöker nu möjligheten att låna vatten av Mölndal, men betonar att det ändå finns risk för att vattnet inte räcker till. Om det torra vädret fortsätter kommer Mölndal på sikt att behöva sitt vatten för sina egna invånare.

Sjöbo

Sjöbo kommun går ut med en vädjan till alla kommunalt anslutna vattenförbrukare att minska vatten-användandet under vissa tider.

– Om uppmaningen inte följs tvingas vi gå ut med bevattningsförbud och förbud att fylla pooler under sommaren, säger Pia Fröjd, VA-ingenjör på Sjöbo kommun.

De kritiska tiderna är vardagar 16-22 och helger 12-22.

– Vattenförbrukningen har vid ett flertal tillfällen i maj varit så hög att våra vatten-reservoarer nästan tömts. Om det sker innebär det att det blir dåligt tryck eller inget vatten alls i kranarna. Då kan det också komma in föroreningar i ledningarna som vi måste spola bort, vilket förbrukar mycket vatten, säger Pia Fröjd.

Relaterade artiklar
Kommentarer

Endast inloggade medlemmar kan lämna en kommentar Logga in

Inte medlem än? Beställ AB Pluss nu!

Senaste nytt från Avfall2resurs.se
X

Håll dig uppdaterad! Få vår veckovisa nyhetsuppdatering skickad direkt till din inkorg.

Din e-postadress kommer inte att användas för att skicka dig något annat än våra nyhetsbrev. Läs mer på vår sekretesspolicysida.