Nyheter
Sorteringsanläggningen ReSource Denmark vill också ha norskt plastavfall.

Dansk plastsorteringsanläggning  invigd

Har kapacitet för  att ta emot allt danskt plastavfall.

Borgmästaren i Esbjerg, Danmark, Jesper Frost Rasmussen, presiderade över den ceremoniella invigningen av ReSource Denmarks plastsorteringsanläggning.

160 000 ton plastavfall kan årligen gå genom anläggningen, vilket motsvarar den volym som Danmark använder årligen. Sorteringsanläggningen kommer att ligga till grund för vidare återvinning. Företaget har även kapacitet att ta emot avfall från bland annat Norge. Under den årliga konferensen i Waste Norway uttalade Polynates vd Ralf Schöpwinkel att de jagade norskt plastavfall.

EU ska ta slutansvar för eget plastavfall

Kemiska och mekaniska

– Med dagens öppning är ReSource Danmark redo att bli en hörnsten i Danmarks miljöstrategi. Vår anläggning använder den senaste tekniken för att hjälpa till att omvandla plastavfall till värdefulla nya råvaror och på så sätt främja en cirkulär ekonomi. Det här är ett stolt ögonblick för oss alla och en viktig milstolpe i vårt engagemang för hållbarhet, säger fabriksdirektör Lars Hedegaard Kristensen.

Danmark har en politisk målsättning att mer än hälften av de plastförpackningar som används i landet ska återvinnas till 2025 och att andelen ska vara 55 procent till 2030. Samtidigt måste förbränningen av plast minskas dramatiskt för att uppfylla landets klimatambitioner.

Tekniken på sorteringscentralen levereras av det tyska företaget Eggersmann och sorterar plast i olika fraktioner, förberedda för både kemisk och mekanisk återvinning.

Europeisk plaståtervinningstillväxt hotas av krympande marknad

Måste lämna över

– Idag firar vi inte bara öppnandet av anläggningen, vi tar ett steg i riktning mot en grönare, mer hållbar framtid. Vårt mål är inte bara att uppfylla, utan även överträffa Danmarks återvinningsmål. Denna anläggning visar vad vi kan uppnå med innovation, engagemang och stöd från hela värdekedjan. Från leverantörer och partners till stiftelser och lokala myndigheter. Varje del av värdekedjan spelar en avgörande roll för att föra oss mot hållbar plaståtervinning, säger Hedegaard Kristensen.

ReSource Danmark ägs av plaståtervinningsföretaget Quantafuel och investeringsbolaget Eurazeo.

– Öppnandet av ReSource Denmark är ett stolt ögonblick för alla inblandade. Det visar vad som kan uppnås genom att kombinera den bästa tekniken med ett starkt engagemang för hållbarhet, sa projektdirektör Jørn Andersen på Quantafuel.

Relaterade artiklar
Kommentarer

Endast inloggade medlemmar kan lämna en kommentar Logga in

Inte medlem än? Beställ AB Pluss nu!

Senaste nytt från Avfall2resurs.se
X

Håll dig uppdaterad! Få vår veckovisa nyhetsuppdatering skickad direkt till din inkorg.

Din e-postadress kommer inte att användas för att skicka dig något annat än våra nyhetsbrev. Läs mer på vår sekretesspolicysida.