Nyheter
Malin Dahlroth, vd Sysav och Katrin Stjernfeldt Jammeh, kommunstyrelsens ordförande i Malmö stad. Pressfoto.

Sysav tar inriktningsbeslut om CO2-avskiljning

Sysavs styrelse och ägare har fattat ett inriktningsbeslut med målsättningen att ha en CO2-avsliljningsanläggning i drift 203. Inriktningsbeslutet är ett steg på vägen mot ett investeringsbeslut under 2027, efter utvärdering av projektets framsteg och genomförbarhet.

Vid full kapacitet kommer anläggningen att kunna fånga cirka 400 000 ton koldioxid per år – en mängd som motsvarar 90–95 procent av koldioxidutsläppen från två linjer vid Sysavverket i Malmö eller 10 procent av utsläppen från den svenska el- och fjärrvärmesektorn.

– Med inriktningsbeslutet understryker Sysavs styrelse och ägarrepresentanter åtagandet att leda vägen mot en mer hållbar och klimatpositiv framtid. CCUS-projektet är inte bara avgörande för att vi ska nå våra egna klimatmål, utan också för att hela regionen kraftigt ska kunna minska sina territoriella utsläpp,” säger Malin Dahlroth, vd Sysav.

– Beslutet är en milstolpe på vägen mot klimatneutralitet. Malmö planerar att förvärva negativa utsläpp från Sysav i framtiden, som ett tillskott till vårt omfattande klimatarbete. Alla utsläpp som kan sänkas ska också sänkas. Sysavs projekt ger oss möjlighet att kompensera för de utsläpp som inte kan åtgärdas på annat sätt. säger Katrin Stjernfeldt Jammeh, kommunstyrelsens ordförande i Malmö stad, Sysavs största ägarkommun.

Malmö ska köpa Sysavs negativa utsläpp

Hjälper hela Skåne att nå klimatmålen

Genom att implementera CCUS-tekniken kan Malmö stads Scope 3-utsläpp från avfallsbehandling hos Sysav potentiellt reduceras till noll, en betydande boost för stadens klimatarbete. Med CCUS-projektet tar Sysav ett avgörande steg mot att bli en nyckelspelare i regionens gröna omställning, skrvier Sysav i ett pressmeddelande.

Trelleborgs Hamn ska nå nollutsläpp med Sysavs CCS

– Detta projekt är en viktig del i vår resa mot en hållbar framtid. Genom att investera i CCUS-teknik tar vi ett stort steg framåt i arbetet med att minska vårt klimatavtryck och stödja våra ägarkommuners mål att bli klimatneutrala eller klimatpositiva. Vi ser fram emot att frågan nu ska behandlas i respektive kommun för att på så vi ta oss närmare ett investeringsbeslut, säger Malin Dahlroth.

Från förstudie till konkret projekt

Sysav började undersöka möjligheterna för CCS under 2021 med bland annat en övergripande förstudie. I den fortsatta genomförbarhetsstudien har fokus legat på fortsatta studier av en utvald infångningsteknik, integrering i kraftvärmeverket, ytbehov, affärsmodell, leverantörskontakter samt förberedelser för miljötillståndsansökan.

Sysav invigde testanläggning för CO2-infångning

Genomförbarhetsstudien, som pågått sedan 2022, ska avslutas hösten 2024. Den stöttas av Energimyndigheten via Industriklivet, som totalt har beviljat projektet stöd om 12,5 MKR. Projektet övergår nu i en konkretiseringsfas.

Danske Bank: Bio-CCS har enorm potential i Norden

 

Relaterade artiklar
Kommentarer

Endast inloggade medlemmar kan lämna en kommentar Logga in

Inte medlem än? Beställ AB Pluss nu!

Senaste nytt från Avfall2resurs.se
X

Håll dig uppdaterad! Få vår veckovisa nyhetsuppdatering skickad direkt till din inkorg.

Din e-postadress kommer inte att användas för att skicka dig något annat än våra nyhetsbrev. Läs mer på vår sekretesspolicysida.