Nyheter
matavfall
Matsvinnet är fortfarande skyhögt. Foto: Rachel Ulgado/Flickr

En miljon ton mat i papperskorgen

Matpriserna stiger kraftigt. Trots det kastar vi runt 15 kilo var.

De senaste veckorna har riksmedia varit fulla av artiklar och reportage om höjda matpriser i både Norge och Sverige.

En färsk undersökning från Naturvårdsverket visar att det finns mycket att vinna på att begränsa matsvinnet. År 2021 hamnade hela en miljon ton mat i svenska soptunnor.

Norge, som har ungefär hälften så många invånare, slängde 450 ton mat, det vill säga ungefär lika mycket per person.

Ökad medvetenhet

Det går åt rätt håll, men det är långt kvar innan matsvinnet är borta. Illustration: Naturvårdsverket

Den största källan till matsvinn är privata hushåll. Av det svenska matsvinnet på en miljon ton står hushållen för 619 000 ton. Lägger man till det som hälls upp och slängs i avloppet stiger siffran till 809 000 ton. Det vill säga nära 80 procent av det totala kastet.

Siffrorna från Naturvårdsverket visar att det är en liten minskning av matsvinnet från 2020 till 2021. År 2020 var den totala mängden matavfall från hushållen 825 000 ton.

– Minskade mängder matavfall i hushållen visar att satsningen på att öka medvetenheten om matsvinn har gett effekt och att det faktiskt slängs mindre mat, säger Christina Anderzén på enheten för miljögifter och avfallsanalys på Naturvårdsverket.

Men Medelsvensson slänger fortfarande 15 kilo mat om året.

Matsvinn är ett stort problem i hela den industrialiserade världen. Över hela världen slängs mat till ett värde av 10 biljoner norska kronor årligen. En undersökning av Feedback EU i höstas visade att det totala matsvinnet i EU är större än vad medlemsländerna importerar.

https://avfallsbråsen.no/2023/01/05/doblet-utsortering-av-matavfall/

Mindre matsvinn i butiken

Naturvårdsverkets kartläggning visar att slängandet av mat i butik har minskat. Detta sker samtidigt som omsättningen av livsmedel är stabil och det talas därmed om en reell minskning på runt 9 000 ton. Frukt och grönsaker utgör en tredjedel av maten som slängs i papperskorgen, medan mejeriprodukter står för 17 procent av matsvinnet.

Från nyår införde Norge nya regler i avfallsförordningen som ålägger livsmedelsbutiker att källsortera matavfall och plast innan det slängs.

Relaterade artiklar
Kommentarer

Endast inloggade medlemmar kan lämna en kommentar Logga in

Inte medlem än? Beställ AB Pluss nu!

Senaste nytt från Avfall2resurs.se
X

Håll dig uppdaterad! Få vår veckovisa nyhetsuppdatering skickad direkt till din inkorg.

Din e-postadress kommer inte att användas för att skicka dig något annat än våra nyhetsbrev. Läs mer på vår sekretesspolicysida.