Nyheter
Fabriken i Ortviken. Foto: Alexander Donka

Altor tar över resterna av Renewcell

I dag blev det klart att Altor tar över resterna av konkursdrabbade textilåtervinningsföretaget Renewell och skapar det nya företaget Circulose.

Med Altors ägande finns det en säker finansiering för framtiden för Circulose, vilket säkerställer att företagets banbrytande bomullsåtervinningsteknologi fortsätter att frodas på global nivå, skriver Renewcell i sitt sista pressmeddelande.

Renewcell var ett svenskt textilåtervinningsföretag som grundades av innovatörer från Kungliga Tekniska Högskolan i Stockholm 2012. I februari 2023 ansökte företaget om konkurs och har sedan dess sökt en ny ägare för att skydda och främja den patenterade process som Renewcell utvecklat. att framställa cirkulosmassa från 100 % textilavfall. Altor förvärvar nu Renewcells återstående tillgångar och skapar det nya företaget Circulose.

100 procent textilavfall

Circulose är det enda material som har producerats i större skala från 100 % textilavfall, baserat på en kemisk återvinningsprocess med sluten krets. Den patenterade processen för att producera Circulose-massa från 100 procent  textilavfall är unik och har potential att göra textil- och modeindustrin cirkulär och möjliggöra en övergång till en koldioxidsnål ekonomi.

Idag produceras materialet i en fabrik i Ortviken vid Höga kusten. en region med historiskt betydande kunnande från massa- och pappersindustrin. Circulosemassan används för att spinna fibrer, dessa fibrer förvandlas till tyger och används till nya högkvalitativa textilprodukter.

”Vi skyr inte för en utmaning och den här är värd att ta, både för det unika med den patenterade teknologin och det brådskande med att skala cirkulära lösningar för hela textil- och modeindustrin, särskilt för att ersätta jungfrulig bomull och MMCF. Vi är fast beslutna att samarbeta med nyckelintressenter i hela värdekedjan för att tillsammans frigöra potentialen hos Circulose.” Clara Zverina, principal på Altor.

H&M viktig investerare

Renewcell och H&M Group har samarbetat på olika sätt sedan grundandet av Renewcell. Från att fungera som en bollplank för den ursprungliga idén om industriell textilåtervinning kom H&M att investera i företaget 2017 Så sent som 2020 beslutade H&M Group att skala upp användningen av Circulose. Men i februari i år tog pengarna slut och H&M ville inte gå in med mer kapital, så Renewcell tvingades i konkurs.

Altor är en familj av private equity-fonder som fokuserar på att investera i och utveckla medelstora företag, många inom sektorerna hållbarhet, cirkularitet och fossilfri energi. Bland innehaven finns H2 Green Steele, Nordic Climate Group och FlexIT. Altors sex fonder är värda omkring 11 miljarder USD, motsvarande drygt 115 miljarder kronor.

 

 

Relaterade artiklar
Kommentarer

Endast inloggade medlemmar kan lämna en kommentar Logga in

Inte medlem än? Beställ AB Pluss nu!

Senaste nytt från Avfall2resurs.se
X

Håll dig uppdaterad! Få vår veckovisa nyhetsuppdatering skickad direkt till din inkorg.

Din e-postadress kommer inte att användas för att skicka dig något annat än våra nyhetsbrev. Läs mer på vår sekretesspolicysida.