Nyheter

EU-kommissionens justitiekommissionär:

– Ny lag om tvingande reparationer

I ett anförande i EU-kommissionen 22 mars talade justitiekommissionären Didier Reynders från Belgien om arbetet med ny lagstiftning för att främja cirkulär ekonomi. Det handlar om att tvinga säljare att reparera produkter, i stället för att ersätta dem med nya. Det ska gälla såväl inom som utanför garantin.

Inom garantin

I det första fallet gäller den lagstadgade garantin, då kunden enligt lag har rätt att be säljaren att åtgärda problemet utan kostnad.

– Med vårt initiativ kommer vi att kräva att säljare reparerar när reparationen faktiskt är billigare eller kostar lika mycket som utbyte, sade Reynder.

Didier Reynders, EU-kommissionär.
Didier Reynders, EU-kommissionär.

Utom garantin

I det andra fallet kommer problemet efter den 2-åriga juridiska garantin eller täcks inte av den eftersom kunden själv har orsakat skadan.

– I det scenariot förstärker vårt förslag också rätten att reparera utanför den lagliga garantin, genom att göra det till en enklare och mer tillgänglig lösning för konsumenterna, sade Reynder.

Förslaget innebär att tillverkaren inte ska kunna vägra att reparera produkten, såvida det inte är tekniskt omöjligt att reparera den. Med andra ord kommer producenterna att vara skyldiga att undersöka reparationsmöjligheterna.

Regler om ekodesign

Som exempel på produkter som ska omfattas nämnde Reynder tvättmaskiner, diskmaskiner och TV -apparater. Även smartphones eller surfplattor kommer att adderas inom kort.

Skyldigheten kommer att gälla för de varor som direkt omfattas av eventuella reparerbarhetskrav enligt EU-lagstiftningen, såsom reglerna om ekodesign. Det finns en stark koppling mellan dagens förslag och ekodesignförslaget.

– Vi kommer att lägga till fler produktgrupper till denna lista i framtiden, eftersom vi vill att Ecodesign-produkter ska bli normen.

Tillverkarna måste också informera konsumenterna om skyldigheten att reparera och tillgängligheten för reparationstjänster.

Producenterna blir alltså skyldiga att reparera en produkt, även om konsumenterna själva orsakat skadan, då mot betalning. Producenten ska bara slippa skyldigheten om produkten är tekniskt omöjlig att reparera.

Relaterade artiklar
Kommentarer

Endast inloggade medlemmar kan lämna en kommentar Logga in

Inte medlem än? Beställ AB Pluss nu!

Senaste nytt från Avfall2resurs.se
X

Håll dig uppdaterad! Få vår veckovisa nyhetsuppdatering skickad direkt till din inkorg.

Din e-postadress kommer inte att användas för att skicka dig något annat än våra nyhetsbrev. Läs mer på vår sekretesspolicysida.