Nyheter
Susanna Lind. Foto: Rikard Westman
Susanna Lind. Foto: Rikard Westman

Debatt:

Breda satsningar för cirkulär ekonomi saknas

Det saknas fortfarande breda satsningar för att få igång en cirkulär ekonomi i Sverige. Det säger Susanna Lind, chef för samhällskontakter i Ragn-Sells, i en kommentar till regeringens vårbudget.

Statsminister Ulf Kristerssons regering har nu suttit i sex månader. Regeringen har haft flera möjligheter att få i gång den cirkulära ekonomin. Bättre förutsättningar för cirkulära lösningar och återvunna råvaror är avgörande för Sveriges möjligheter att klara sina klimatmål.

Om vi menar allvar med att bygga ett hållbart samhälle måste vi börja använda de råvaror vi redan har, om och om igen. Därför behöver regeringen nu skyndsamt komma i gång med fler insatser för att främja en cirkulär ekonomi

Det saknas fortfarande breda satsningar för att få igång en cirkulär ekonomi. Sveriges Klimat-och miljöminister Romina Pourmokhtari betonade den 27 februari i sitt tal om cirkulär ekonomi på EU Circular Economy Stakeholder Conference budskapet att cirkulär ekonomi är en nyckelfaktor i den gröna omställningen.

Sverige långt framme

Vi har länge arbetat för att Sverige ska se cirkulär ekonomi som avgörande för såväl näringspolitik som miljö- och klimatarbete. Sveriges näringsliv ligger redan långt fram i omställningen. Nu hoppas vi att regeringen ska ta nödvändiga steg mot att bland annat skapa ännu bättre marknadsförutsättningar för svenska företag.

Klimatpolitiken måste vara både ambitiös och effektiv. Hänsyn ska tas till människors och företags möjligheter att leva och verka i hela landet. Bland de frågor som den nya regeringen bör ta sig an finns förutsättningarna för återvunna råvaror. I dag har jungfruliga råvaror stora fördelar jämfört med samma råvara som framställts ur avfall, på grund av en traditionell syn på avfall som innebär att avfallet regleras helt skilt från annan råvaruproduktion. Detta hindrar Sveriges övergång till en cirkulär ekonomi, trots en bred politisk enighet och framtagna handlingsplaner för att det ska ske.

Ny syn på avfall behövs

Sverige behöver en ny syn på avfall. Dagens system, där mängden avfall ska minskas till varje pris, står i vägen för ett cirkulärt samhälle där den enes skräp är den andres råvara. Vi ser fram emot att försörjningen av råvaror blir utgångspunkt för regeringens fortsatta politik och att detta tydligt avspeglas i kommande höstbudget.

Relaterade artiklar
Kommentarer

Endast inloggade medlemmar kan lämna en kommentar Logga in

Inte medlem än? Beställ AB Pluss nu!

Senaste nytt från Avfall2resurs.se
X

Håll dig uppdaterad! Få vår veckovisa nyhetsuppdatering skickad direkt till din inkorg.

Din e-postadress kommer inte att användas för att skicka dig något annat än våra nyhetsbrev. Läs mer på vår sekretesspolicysida.