Nyheter

 

Återvinningsanläggning i Grekland. Foto: John Göransson.
Återvinningsanläggning i Grekland. Foto: John Göransson.

Europeisk avfallsbörs i startgroparna

Det norska bolaget Small Step Media är långt framme i planerna med att starta European Resource Hub, en börs för avfallsfraktioner i Europa. De första pilotkunderna är på väg, den tekniska plattformen är under utveckling och intresset för att investera i projektet är stort.

– Om vi ska kunna öka materialåtervinningen och nå de mål EU har satt upp behövs en neutral och transparent handelsplats för avfallsprodukter, råvaror, biogas och vätgas, säger Torbjørn Leidal, VD och huvudägare i Small Step Media.

– Etableringen sker transparent och öppet, därför går vi redan nu ut med planerna och bjuder in till att ta del i utvecklingsarbetet, säger Torbjørn Leidal.

Small step Media startade för tre år sedan den digitala dagstidningen Avfallsbransjen.no. Därefter startade i rask takt Biogasbransjen.no Hydrogen24.no och Cnytt.no, som handlar om cirkulär ekonomi.

Den 16 april togs det första steget utanför Norge, med starten av  Avfall2Resurs.se. Bolaget planerar att etablera  tidningar i flera andra EU-länder, bland annat Danmark, Holland Storbritannien och Tyskland. Tidningarna behövs för att aktörerna på den kommande marknadsplatsen ska ha samma information om utvecklingen inom politiken, branschen och de organisationer som finns i köpar- och säljarledet. Målet att ha åtminstone tre branschspecifika tidningar per land.

– En avfallsbörs måste vara gränsöverskridande, också över EU:s gränser, för att resursuttnyttjandet ska bli så effektivt som möjligt. Köparen av en avfallsfraktion från Norge kan finnas i Sverige, medan en fraktion från Storbritannien kan behövas i Holland, säger Torbjørn Leidal.

Torbjørn Leidal, VD i Small Step Media. Foto: Terje Johansen
Torbjørn Leidal, VD i Small Step Media. Foto: Terje Johansen

Advisory board

Förutom transaktionsplattformen och medierna ska European Resource Hub erbjuda en ”app-store”, med olika tjänster från externa aktörer.

– Vi ska utveckla och förbereda för framtidens marknad med tjänster som pre-kvalificering, miljöredovisning per transaktion, spårning av leveranser, logistik och andra tjänster, säger Torbjørn Leidal,

Just nu pågår sammansättning av ett advisory board, som ska utveckla produktspcifikationer som ska skapa standarder för olika avfallsfraktioner, som hushållsavfall, plastavfall och metaller.’

–  Vi har redan ett utvecklingsavtal med norska producentansvarsbolaget Norsirk (ERP-bolag) och är i dialog med flera andra skandinaviska avfallsbolag och ERP-bolag, säger Torbjørn Leidal,

Pilot före årsskiftet

Ett europeiskt IT-företag har redan fattat beslut om att gå in som ägare och diskussioner pågår med flera finansiella investerare. Övriga ägare blir ledning och styrelse, med Håkan Rylander i spetsen. Han har ett förflutet som VD i Avfall Sverige och Sysav.

 

 

Kommentarer

Endast inloggade medlemmar kan lämna en kommentar Logga in

Inte medlem än? Beställ AB Pluss nu!

Senaste nytt från Avfall2resurs.se
X

Håll dig uppdaterad! Få vår veckovisa nyhetsuppdatering skickad direkt till din inkorg.

Din e-postadress kommer inte att användas för att skicka dig något annat än våra nyhetsbrev. Läs mer på vår sekretesspolicysida.