Nyheter
Temat för årets miljöpris är textilier. Foto: NF&TA.

Nordiska rådets miljöpris för hållbara textilier

Deadline för att nominera närmar sig.

Sedan 1995 har Nordiska rådet årligen delat ut ett separat miljöpris. Priset syftar till att stärka medvetenheten om miljöarbetet i Norden.

I år har Nordiska rådet beslutat att priset ska delas ut till en aktör som arbetar för hållbar produktion och konsumtion av textilier. Vinnaren får 300 000 danska kronor. Nomineringen är öppen för alla och ska vara Nordiska rådet tillhanda senast den 9 maj.

Årets Sirkulære Bedrift: – Måtte se på gamle dagers design

Hela värdekedjan

"Priset delas ut till en nyckelaktör som främjar systematisk förändring av textilindustrin, textiltjänster (servicedesign) och klädkonsumtion i en global, hållbar riktning. Temat handlar därför om hela textilens livslängd från råvarutillverkning till design, försäljning, reparation, återanvändning och slutbehandling”, står det i ett meddelande.

– Vi är i en situation där vi måste minska konsumtionen, förlänga livslängden på textilier och införa cirkulära affärsmodeller. Vi hoppas att miljöpriset kan bidra till att visa att det går att ha en hållbar textilindustri och att det redan finns goda exempel som kan inspireras av, säger Cicilia Indahl, som leder juryn för Nordiska rådets miljöpris.

EU-parlamentets miljöutskott: Stoppa Fast fashion!

Rådet skriver att priset tilldelas ett företag, organisation eller enskild person som på ett föredömligt sätt integrerat hänsyn till natur och miljö i sin verksamhet eller verksamhet eller på annat sätt har utövat extraordinära insatser för natur och miljö. Kravet för att bli nominerad är att den nominerade har ett nordiskt perspektiv och verkar i Norden och/eller i relation till parter utanför Norden.

Utdelningen sker under Nordiska rådets möte i Oslo den 31 oktober.

Relaterade artiklar
Kommentarer

Endast inloggade medlemmar kan lämna en kommentar Logga in

Inte medlem än? Beställ AB Pluss nu!

Senaste nytt från Avfall2resurs.se
X

Håll dig uppdaterad! Få vår veckovisa nyhetsuppdatering skickad direkt till din inkorg.

Din e-postadress kommer inte att användas för att skicka dig något annat än våra nyhetsbrev. Läs mer på vår sekretesspolicysida.