Nyheter
Foto: John Göransson.
Foto: John Göransson.

Arom-dekor Kemi producerar nya produkter återvunnen glykol

Kemiföretaget Arom-dekor använder renad och återvunnen monopropylenglykol (MPG) för att framställa propylenglykolbaserade produkter.

I Vilokan Group där Arom-dekor Kemi ingår, finns miljöteknik som möjliggör bl a rening och återvinning av avisningsvätska för flygplan. Avisningsvätskan samlas upp från Swedavias tio flygplatser runt om i Sverige och två i Norge. Vätskan leds och/eller transporteras till en anläggning i anslutning till Arlanda flygplats, där den slutliga reningsprocessen sker. Den renade glykolen blir sedan nya produkter som Maringlykol, Propylen IH VVS och KG Propylenglykol. Dessa består till av 90% återvunnen Propylenglykol samt 10% vatten och olika korrosionsinhibitorer.

Glykol tillverkas av naturgas, som är en fossil och ändlig råvara. Glykol förbrukar också stora mängder syre under en biologisk nedbrytning och nedbrytning av glykol i naturen kan leda till brist på syre (anarobt tillstånd) i marken och kontaminering av vattendrag.

 

Relaterade artiklar
Kommentarer

Endast inloggade medlemmar kan lämna en kommentar Logga in

Inte medlem än? Beställ AB Pluss nu!

Senaste nytt från Avfall2resurs.se
X

Håll dig uppdaterad! Få vår veckovisa nyhetsuppdatering skickad direkt till din inkorg.

Din e-postadress kommer inte att användas för att skicka dig något annat än våra nyhetsbrev. Läs mer på vår sekretesspolicysida.