Nyheter
Skellefteå Kraft. Foto: Skellefteå Kraft.
Skellefteå Kraft. Foto: Skellefteå Kraft.

Skellefteå Kraft utreder CO2-infångning

Skellefteå Kraft undersöker bio-CCS för att kunna leverera klimatpositiv fjärrvärme. 

Teknikkonsultbolaget COWI har anlitats som experter när Skellefteå Kraft utreder hur tekniken kan integreras i deras största kraftvärmeverk som drivs på bark, sågspån och andra skogsrester från lokala sågverk. I projektet är COWI ”owners engineer” för Skellefteå Kraft. Det innebär att COWIs experter hjälper dem att driva tekniska frågor inom BECCS-projektet framåt, exempelvis hur anläggningen ska fungera och utformas.

Första steget har varit att klargöra designförutsättningar och stötta under upphandlingen av projekteringen. Under genomförandet av projekteringen, som utförs av Norconsult, är COWI stöd åt Skellefteå Krafts ingenjörer i tekniska beslut om anläggningens integration och utformning.

Tydligt steg mot hållbarhet

– Med COWIs expertis får vi det stöd vi behöver när vi utreder potentialen med att fånga in och lagra koldioxid. Att integrera tekniken i vårt kraftvärmeverk skulle kunna innebära ett tydligt steg i en hållbar riktning, säger Erik Pott, Affärsutvecklare på Skellefteå Kraft.

Isabella Herstad. Foto: COWI.
Isabella Herstad. Foto: COWI.

– På COWI har vi den expertis som behövs för att kunna guida kunder som Skellefteå Kraft när de bryter ny mark och utvärderar hur tekniken kan vara en del av deras gröna omställning, säger Isabella Herstad Norin, Processingenjör på COWI med expertkunskap om CCS.

Det finns flera olika tekniker för att fånga in koldioxid. Den tekniska lösning som väljs ska sedan anpassas och integreras i kraftvärmeverket. Nästa steg är lösningar för hur gasen ska komprimeras, kylas till vätska och lagras i väntan på transport till slutförvaringen.

Relaterade artiklar
Kommentarer

Endast inloggade medlemmar kan lämna en kommentar Logga in

Inte medlem än? Beställ AB Pluss nu!

Senaste nytt från Avfall2resurs.se
X

Håll dig uppdaterad! Få vår veckovisa nyhetsuppdatering skickad direkt till din inkorg.

Din e-postadress kommer inte att användas för att skicka dig något annat än våra nyhetsbrev. Läs mer på vår sekretesspolicysida.