Nyheter
Sveriges klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari är ordförande i EU:s ministerråd för klimat och miljö. Foto: Europeiska unionen

– Vi kan inte fortsätta exportera avfallsproblemen

EU:s klimatministrar är öppna för att vägra import av avfall för förbränning.

EU:s ministerråd, liksom kommissionen och parlamentet, vill förbjuda all export av blandat avfall för bortskaffande.

– Vi kan inte fortsätta exportera våra avfallsproblem. Denna lagreglering ger oss bättre garantier för att det avfall vi skickar iväg inte skadar hälsa och miljö. Inom EU ska lagstiftningen uppmuntra användningen av avfall som sekundära material, så att avfallet kan ha ett positivt ekonomiskt värde och bidra till en mer cirkulär ekonomi, säger Sveriges klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari, som har lett förhandlingarna i rådet.

Avfall för energiåtervinning berörs till en början inte, men ministerrådet vill att medlemsländerna själva ska kunna vägra sådan import, utifrån nationella förutsättningar eller risken att avfallet inte återvinns till energi på ett miljöriktigt sätt. EU:s ministerråd, där de 27 medlemsländernas klimatministrar är representerade, har presenterat sitt förhandlingsunderlag för revidering av gränsövergångsförordningen.

Lagstiftningen reglerar export och import av avfall mellan EU-länder och till länder utanför unionen.

Europaparlamentet antog sin grund för förhandlingarna i januari. Därmed är alla EU:s lagstiftande organ redo att inleda slutförhandlingar med parlamentet och kommissionen.

– Forbud mot plasteksport

Ingen export till deponi

– Vi kan inte fortsätta exportera våra avfallsproblem. Denna lagreglering ger oss bättre garantier för att det avfall vi skickar iväg inte skadar hälsa och miljö. Inom EU ska lagstiftningen uppmuntra användningen av avfall som sekundära material, så att avfallet kan ha ett positivt ekonomiskt värde och bidra till en mer cirkulär ekonomi , säger Sveriges klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari, som har lett förhandlingarna i rådet. av ministrarna.

Ministerrådet följer noga förslaget från EU-kommissionen och underlaget för förhandlingarna med parlamentet. Alla tre organen kommer att skärpa kraven på export mellan medlemsländerna och ha ett generellt förbud mot att exportera avfall till länder utanför OECD. Undantaget är om mottagarlandet uttryckligen ger sitt samtycke och det kan dokumenteras att avfallet behandlas på ett miljö- och klimatvänligt sätt.

https://avfallsbransjen.no/2022/10/10/eksportbämmingener-hindrer-sirkulaeronomie/

 

Måste lämna tillbaka icke återvinningsbart avfall

Ministerrådet kommer också att skärpa kraven för export av så kallat grönlistat avfall, genom ökad kontroll och krav på att avfallet ska tas tillbaka till ursprungslandet om avfallet inte kan behandlas som planerat. Det kan innebära att till exempel plast som har exporterats för materialåtervinning ska skickas tillbaka om det visar sig att den inte är återvinningsbar.

I förslaget till ny gränsövergångsförordning finns krav på skriftligt godkännande av avfallsexporten från både avsändande land, transitland och mottagande land. Detta godkännande måste finnas tillgängligt innan export kan ske.

Relaterade artiklar
Kommentarer

Endast inloggade medlemmar kan lämna en kommentar Logga in

Inte medlem än? Beställ AB Pluss nu!

Senaste nytt från Avfall2resurs.se
X

Håll dig uppdaterad! Få vår veckovisa nyhetsuppdatering skickad direkt till din inkorg.

Din e-postadress kommer inte att användas för att skicka dig något annat än våra nyhetsbrev. Läs mer på vår sekretesspolicysida.