Nyheter
Norsa Värmeverk.
Norsa Värmeverk.

Norsa värmeverk avvecklas

Verksamheten vid Norsa värmeverk i Köping avvecklas när avtalet med Västra Mälardalens Energi & Miljö, VME, löper ut 30 juni 2024.

På värmeverket i Köping energiåtervinner Vafabmiljö avfall, främst restavfall. Energin blir till fjärrvärme för Köpingsborna. I dag arbetar 13 medarbetare på värmeverket.

– Vi har förhandlat med VME kring ett övertagande av anläggningen. Tyvärr har vi inte lyckats nå fram till ett avtal, säger Staffan Jansson, ordförande på Vafabmiljö.

Värmeverket har drivits av Vafabmiljö de senaste 15 åren, innan dess var Köpings kommun ansvarig för verksamheten som ligger tillsammans med VMEs övriga värmeverksamhet på Norsa industriområde i Köping. Anledningen till att Vafabmiljö avvecklar anläggningen är att vi behöver renodla vår verksamhet, att producera fjärrvärme ingår inte i förbundets kärnverksamhet. Dessutom har vi ett stort investeringsbehov framåt, bland annat med investeringar kopplade till den nya förpacknings-förordningen samt ny- och ombyggnation av återbruk.

– Avfallsförbränning är inte en del av vår kärnverksamhet och en fortsatt verksamhet på Norsa skulle innebära stora investeringar eftersom anläggningen är i behov av omfattande renovering, säger Staffan Jansson.

– Det känns aldrig bra att behöva avveckla en verksamhet. Vi kommer att ta ett stort ansvar för att avvecklingen ska gå så bra som möjligt och med stor hänsyn till våra medarbetare på Norsa, säger Sabine Dahlstedt, förbundsdirektör på Vafabmiljö.

Relaterade artiklar
Kommentarer

Endast inloggade medlemmar kan lämna en kommentar Logga in

Inte medlem än? Beställ AB Pluss nu!

Senaste nytt från Avfall2resurs.se
X

Håll dig uppdaterad! Få vår veckovisa nyhetsuppdatering skickad direkt till din inkorg.

Din e-postadress kommer inte att användas för att skicka dig något annat än våra nyhetsbrev. Läs mer på vår sekretesspolicysida.