Nyheter
Foto: John Göransson.

Håll Sverige Rent städar under ytan

Nytt projekt ska rensa Östersjön från drivor av tappade fiskeredskap.

Projektet, som döpts till Re:Fish, är finansierat av EU och innebär att grunda bottnar i centrala Östersjön rensas från fiskeredskap. Projektet ska också leda till att färre fiskeredskap från fritidsfisket förloras i framtiden.

Nät och andra fiskeredskap som lämnas kvar är ett allvarligt problem i både sjöar, hav och vattendrag, skriver Håll Sverige Rent i ett pressmeddelande. Spökfiske kallas nät, linor, burar och tinor som fortsätter att fånga fisk och skaldjur långt efter att de har gått förlorade.

– Fiskeredskap som hamnar i haven gör stor skada på djurlivet. Det känns viktigt att vi får mer kunskap om hur man bäst förebygger nedskräpningen av våra hav, säger Eva Blidberg, sakkunnig på område hav hos Håll Sverige Rent.

Förlorade fiskeredskap, inklusive fisketillbehör, finns i alla hav, sjöar och vattendrag där fritidsfiske bedrivs. Kvarlämnade nät och annat orsakar onödigt lidande för fiskar, fåglar och marina däggdjur. Dessutom bidrar de till spridning av plast och farliga ämnen. Det är också ett vanligt problem att uttjänta fiskeredskap lämnas utomhus där de fragmenterar och sprider mikroplast, enligt Håll Sverige Rent.

Dykning och information

Re:Fish kommer att starta som ett pilotprojekt i Sverige, Finland och Estland. Projektet kommer att hämta upp förlorade fiskeredskap från grunda bottnar, samla in uttjänt fiskeutrustning och inhämta kunskap om problemen med förlorade fiskeredskap genom medborgarundersökningar. Det kommer också genomföras kampanjer för att öka medvetenheten om problemen

Projektet kommer också att vända sig till fritidsfiskare, producenter och återförsäljare av redskap samt icke-statliga organisationer, universitet och myndigheter, för att genomföra förebyggande åtgärder och få till stånd bättre övervakning av förlorade fritidsfiskeredskap.

Håll Sverige Rent är övergripande projektledare för Re:Fish och ingår även i det operationella arbetet. Organisationen kommer att koordinera dykningar efter nät från fritidsfiske inom den svenska delen av centrala Östersjön och anordna två event, där dykare plockar upp fiskedrag, krokar och andra fisketillbehör.

Håll Sverige Rent ska också presentera den svenska modellen för insamling av uttjänta fiskeredskap för beslutsfattare/aktörer från Finland och Estland.

Fakta om projektet Re:Fish

Re:Fish finansieras med 1,4 miljoner euro av EU:s Centrala Östersjöprogram 2021–2027. Projektpartners, förutom Håll Sverige Rent, är Håll Skärgården Rent, Finlands miljöcentral och Tartu universitet.

Kommentarer

Endast inloggade medlemmar kan lämna en kommentar Logga in

Inte medlem än? Beställ AB Pluss nu!

Senaste nytt från Avfall2resurs.se
X

Håll dig uppdaterad! Få vår veckovisa nyhetsuppdatering skickad direkt till din inkorg.

Din e-postadress kommer inte att användas för att skicka dig något annat än våra nyhetsbrev. Läs mer på vår sekretesspolicysida.