Nyheter

Stjernkvist dras till frågor som berör alla människor

– Avfall Sverige är en branschorganisation – och det är bra. Men den blir allt mer en miljöorganisation som driver på omställningen till ett cirkulärt samhälle och det vill jag bidra till, säger Avfall Sveriges ordförande Lars Stjernkvist på årsmötet i Kalmar.

Han har gedigen politisk bakgrund, Lars Stjernkvist. Före detta partisekreterare i Socialdemokraterna, ordförande i Norrköpings kommun och riksdagsledamot. Men han hjärta finns hos de kommunala avfallsverksamheterna. Vi träffar honom dagen innan årsmötet börjar och får ta del av hans visioner som ordförande i Avfall Sverige.

500 kg avfall

Stjernkvist blir engagerad när han talar om allt avfall – 500 kg per svensk – som produceras varje år.

– Jag vill att vi ska vara mer av en aktiv pådrivare, mer av en lobbyorganisation – men också i vår praktiska verksamhet – se till att vi bidrar till en mer cirkulär ekonomi.

Driver frågor mot en borgerlig regering

Konfliktnivån har höjts i svensk politik, säger Stjernkvist. Men han lägger snabbt till att det är en retorisk konfliktnivå.

– Det pågår ett politiskt vardagsarbete, där man faktisk lyssnar till kloka idéer från alla håll och det finns kloka människor i alla partier. Även om valresultatet blev en besvikelse för mig, säger Avfall Sveriges ordförande. Därför kan man påverka regeringen, även om man har en annan politisk färg.

Plastfrågan viktigast

Det har varit politiska möten dagen innan Årsmötet och Stjernkvist tvekar inte när han berättar vilka frågor som upptar honom och andra politiker mest.

– Det är plastfrågan. Dels att bli bättre på att samla in och återanvända det som går, dels att driva på lagstiftningen så att vi får bort fulplasten, säger Avfall Sveriges ordförande kvällen innan årsmötet.

Relaterade artiklar
Kommentarer

Endast inloggade medlemmar kan lämna en kommentar Logga in

Inte medlem än? Beställ AB Pluss nu!

Senaste nytt från Avfall2resurs.se
X

Håll dig uppdaterad! Få vår veckovisa nyhetsuppdatering skickad direkt till din inkorg.

Din e-postadress kommer inte att användas för att skicka dig något annat än våra nyhetsbrev. Läs mer på vår sekretesspolicysida.