Nyheter
Waste Swedens vd Tony Clark. Foto: Jens Egil Heftøy

”Energiåtervinning sparar samhället hundratals miljarder”

– Samhällskostnaden hade varit mellan 94 och 210 miljarder kronor högre om man inte hade haft tillgång till energiåtervinning, sa Avfall Sveriges VD Tony Clark på årsstämman på tisdagen.

Kalmar: I en tid då avfallsförbränning kämpar mot stramare ramvillkor och motstånd på många håll i Europa, pekade Tony Clark ut sektorn i sitt öppningstal.

Ber EU ta en pustepause fra regeltsunamien

Mycket dyrare utan

Han hänvisade bland annat till en samhällsekonomisk analys som WSP gjorde för Avfall Sverige förra året. Analysen visar att den samhällsekonomiska vinsten med energiåtervinning av avfall är enorm.

Kostnaderna är helt kopplade till att avfallet annars måste hanteras på ett annat sätt, i första hand deponi.

”Den samhällsekonomiska kostnaden kopplad till utsläpp av växthusgaser ökar utan energiåtervinning, dels på grund av större utsläpp av deponigas med stora samhällskostnader som följd, dels på grund av att mer jungfruligt material måste användas för att ersätta de förbränningsrester som inte återvinns (metall och byggmaterial)”, säger analysen.

Digitalisering årsak til rekord-deltagelse i leverandør-utstillingen 

Mer nedskräpning och förorening

Utöver kostnaderna för avfallshanteringen står energiåtervinning av avfall för en betydande del av uppvärmningen av svenska hushåll och kommersiella byggnader. Denna effekt har inte tagits med i analysen. Detsamma gäller indirekta kostnader som nedskräpning, olyckor och bränder samt smittspridning.

”Alla icke prissatta effekter är negativa, vilket stärker analysens slutsats att energiåtervinning är att föredra ur ett samhällsekonomiskt perspektiv”, heter det i analysen.

Relaterade artiklar
Kommentarer

Endast inloggade medlemmar kan lämna en kommentar Logga in

Inte medlem än? Beställ AB Pluss nu!

Senaste nytt från Avfall2resurs.se
X

Håll dig uppdaterad! Få vår veckovisa nyhetsuppdatering skickad direkt till din inkorg.

Din e-postadress kommer inte att användas för att skicka dig något annat än våra nyhetsbrev. Läs mer på vår sekretesspolicysida.