Nyheter
Inge Gustavsson.
Inge Gustavsson.

Helsingborgshem mäter avfall för att få fler att sortera

I samarbete med NSR och Bintel testar Helsingborgshem att mäta mängden avfall i tio miljörum på lika många områden i Helsingborg. Syftet är att minska kostnaderna och få fler att sortera.


– Vi ser bland annat att mängden restavfall sticker ut. Våra hyresgäster sorterar omkring 47 procent, medan resten hamnar i restavfallet, säger Inge Gustavsson, bostadschef, Helsingborgshem.

Bostadsföretaget arbetar på flera olika sätt för att komma till rätta med felaktig sopsortering. Samarbetsprojektet med NSR, Nordvästra Skånes Renhållnings AB och Bintel, som startade i början av året är ett exempel.

Större kärl

– Den första mätningen gav oss en utgångpunkt och visade att kärlen för plast och papp generellt sett var underdimensionerade. Informationen hjälper oss att anpassa storleken på avfallskärlen och schemat för tömning. Nu har vi ett abonnemang som bättre matchar hur våra hyresgäster sorterar sitt avfall, säger Inge Gustavsson. Dessutom får vi värdefulla insikter om vad som fungerar i miljörummen, säger Inge Gustavsson.

Liknande mätningar har gjorts av branschkollegor och efter justeringar i miljörummen har hyresgästerna börjat sorterat ännu mer. Genom att byta ut kärlen till rätt storlek, anpassa tömningen av kärlen så att det finns plats att sortera får hyresgäster bättre förutsättningar att sortera rätt från början. Insatser som tillsammans med information, dialog och skyltning i miljörummen ska hjälpa till att nå Branschorganisationen Avfall Sveriges rekommendation på minst 64 procent sorterat avfall.

Tvåårsprojekt

Planen är att projektet ska pågå i omkring två år. Förhoppningen är att det ska bidra till minskade kostnader för avfallshanteringen, ökad hållbarhet, bättre arbetsmiljö och nöjdare kunder. Faller testet väl ut är tanken att implementera tekniken i fler miljörum.

Andelen sorterat avfall skiljer sig åt i miljörummen. Det har flera olika skäl. Till exempel påverkar ålder och antal personer i hushållet. Äldre genererar generellt sett inte lika mycket avfall medan en familj med småbarn genererar mer avfall i form av till exempel blöjor som hamnar i restavfall. Mängden avfall påverkas också om en verksamhet utnyttjar miljörummet, skriver Helsingborgshem i ett pressmddelande.

Relaterade artiklar
Kommentarer

Endast inloggade medlemmar kan lämna en kommentar Logga in

Inte medlem än? Beställ AB Pluss nu!

Senaste nytt från Avfall2resurs.se
X

Håll dig uppdaterad! Få vår veckovisa nyhetsuppdatering skickad direkt till din inkorg.

Din e-postadress kommer inte att användas för att skicka dig något annat än våra nyhetsbrev. Läs mer på vår sekretesspolicysida.