Nyheter
Foto: John Göransson
Foto: John Göransson

IVL: Färdplan ska öka återvinningen av industrins plastförpackningar

Plast som används inom industrin är ofta enklare att återvinna än hushållens förpackningar. Ändå återvinns långt under de 50 procent som lagen säger. Ett forskningsprojekt som leds av IVL presenterar nu ett förslag till färdplan för att förbättra läget.

– I Sverige har det varit fokus på hur konsumentförpackningar kan återvinnas, men det behövs ett större intresse för verksamheternas förpackningar, säger Åsa Romson, på IVL Svenska Miljöinstitutet, en av författarna bakom färdplanen.

Omkring 40 procent av plastförpackningarna hanteras av verksamheter. Enskilda förpackningsloopar, där särskilda typer av plastförpackningar återvinns till samma produkt, ökar klimatnyttan. Projektet ”Sluta cirkeln för industriell plast” har genomfört fallstudier när det gäller frigolit, plastfilm och storsäckar som används för allt från spannmål till kemikalier.

– Verksamheter som hanterar en större mängd av samma förpackning borde kunna lämna dem för behandling i en enskild loop. Men det krävs strukturer som underlättar sådana förpackningsloopar, säger Åsa Romson.

Förändring över hela linjen

Skärpta regler kring återvinning av plastförpackningar är på gång både i EU och Sverige. Det kan ge nya arbetssätt för förpackningsproducenter, återvinningsaktörer och verksamheter som köper in plastförpackade produkter.

– Kommunerna har en viktig roll. De kan bidra till lokalt samarbete, kontrollera hanteringen av förpackningsavfallet och genom sin upphandling öka efterfrågan, både på förpackningar av återvunnen plast och på förpackningar av oblandade plastsorter som kan lätt kan materialåtervinnas, säger Åsa Romson.

Relaterade artiklar
Kommentarer

Endast inloggade medlemmar kan lämna en kommentar Logga in

Inte medlem än? Beställ AB Pluss nu!

Senaste nytt från Avfall2resurs.se
X

Håll dig uppdaterad! Få vår veckovisa nyhetsuppdatering skickad direkt till din inkorg.

Din e-postadress kommer inte att användas för att skicka dig något annat än våra nyhetsbrev. Läs mer på vår sekretesspolicysida.