Nyheter
Absolut Vodka har valt Manchester som testplats för sina kartongflaskor.

Absolut kartong

Vad sägs om vodka i återvunnen pappflaska?

I samarbete med dagligvarukedjan Tesco kommer Absolut Vodka att sälja pappflaskor med sprit under de kommande tre månaderna. Testmarknaden blir den brittiska staden Manchester.

Halvlitersflaskorna är gjorda av 57 procent kartong och med ett innerfoder av biobaserad plast.

Först ut

– Det här är ett steg närmare vår vision om en helt biobaserad flaska. Vi testar förpackningar som har en helt annan uppsättning värden. Kartong påtaglig, den är vacker, autentisk och lätt. Det var vår utgångspunkt. Men det här är inte bara en idé på papper, säger Elin Furelid, chef för framtida förpackningar på Absolut Vodka.

Kartongförsöket är en del av Absoluts samarbete med förpackningstillverkaren Papco, som även levererar till Coca-Cola, Carlsberg, Loreal och P&G.

Det danska bryggeriet Carlsberg har genomfört flera tester med kartongflaskor för öl. Förra sommaren såldes kartongflaskorna bland annat på ett urval av norska festivaler. Absolut Vodka blir den första spritproducenten som kommersiellt testar kartongflaskor.

Carlsberg tester pappflasker i Norge

– Absolut Vodka har ett rikt arv av samarbete och partnerskap och vi arbetar med att utveckla förpackningslösningar som konsumenterna vill ha och som vår planet behöver. Absolut satsar på en hållbar framtid där vi fortsätter att utmana med återvinningsbara, lättare kartongbaserade flaskor för att komplettera Absoluts ikoniska glasflaskor. Detta banbrytande test tar Absolut ett steg närmare att göra det till verklighet, säger vd Charl Bassil.

Absolut Vodka har ett uttalat mål att vara klimatneutral 2030.

https://avfallsbransjen.no/2023/03/06/advarer-mot-ombruksemballage/

Bärbr vodka

Kartongflaskan har samma runda form som har gjort Absolut världsberömt. Målet är att kartongflaskorna på sikt ska bli ett komplement till glasflaskorna. Inte minst ser spritproducenten för sig att de lätta kartongflaskorna kan vara aktuella för kunder som vill ta med sig en flaska.

Absout har tidigare gjort pilottester med kartongflaskor på blanddrycker med en alkoholprocent på upp till fem procent. Sommarens test i Manchester kommer att göras på 40-procentig vodka. Manchester har valts för att staden har en mycket hög återvinningsgrad och kunderna kommer att kunna slänga använda flaskor i pappersinsamlingen.

Relaterade artiklar
Kommentarer

Endast inloggade medlemmar kan lämna en kommentar Logga in

Inte medlem än? Beställ AB Pluss nu!

Senaste nytt från Avfall2resurs.se
X

Håll dig uppdaterad! Få vår veckovisa nyhetsuppdatering skickad direkt till din inkorg.

Din e-postadress kommer inte att användas för att skicka dig något annat än våra nyhetsbrev. Läs mer på vår sekretesspolicysida.