Nyheter
Kristina Eneroth, vicerektor för samverkan och internationella frågor Lunds universitet och Gisela Öst, kommundirektör Trelleborgs kommun
Kristina Eneroth, vicerektor för samverkan och internationella frågor Lunds universitet och Gisela Öst, kommundirektör Trelleborgs kommun

Två vätgasprojekt får pengar ur Trelleborgs kompetensfond

Forskning kring skyddsavstånd för vätgasanläggningar och en uppdragsutbildning inom vätgasproduktion är de två första projekten som startar med hjälp av Trelleborgs kommuns och Lunds universitets kompetensfond.

Trelleborgs kommun och Lunds universitet tecknade i mars ett gemensamt samverkansavtal om en kompetensfond för att långsiktigt stärka kompetensförsörjning, livslångt lärande och innovationskraft i Trelleborg. Mellan den 14 mars och 25 april bjöd man in företagare lokalt och regionalt, forskare och offentliga aktörer att söka pengar ur fonden.

När ansökningstiden gått ut hade tre ansökningar kommit in. Två av dem, båda med fokus på vätgas, har nu beviljats av Trelleborgs kommun och kommer att tilldelas medel ur fonden.

– Det här är två spännande projekt som optimerar våra redan prioriterade områden i Trelleborgs kommun. Vi ser att båda projekten kommer bidra till att stärka utvecklingen i Trelleborg på ett innovativt sätt, säger Gisela Öst, kommundirektör.

Skyddsavstånd för vätgasanläggningar

Ett projekt handlar om skyddsavstånd för vätgasanläggningar. Marcus Runefors på avdelningen för brandteknik vid Lunds universitet ska leda projektet, i samverkan med Trelleborgs Energi, Räddningstjänsten Trelleborg och MSB.

– Faktabaserade regler för skyddsavstånd kommer att underlätta för Trelleborgs kommun som ju är en pionjär inom vätgas och planerar för att etablera flera vätgasanläggningar framöver, säger Marcus Runefors.

Inom det andra projektet kommer man att fokusera på produktionen av vätgas. Representanter från Institutionen för Energivetenskaper och avdelningen för uppdragsutbildning (LUCE) vid Lunds universitet kommer driva projektet i samverkan med bland annat Trelleborgs energi.

Banbrytande projekt planeras

– Genom samarbetet med Trelleborgs Energi får Lunds universitet, tillgång till data vilket betyder att unik forskning kan utföras som kan få en betydande roll i energiomställningen, säger Martin Andersson, studierektor för grundutbildning vid Energivetenskaper på Lunds universitet

Trelleborgs kommun har för avsikt att årligen avsätta medel till kompetensfonden för att stötta uppstarten av utvecklings- och forskningsprojekt, kopplade till Lunds universitet. I denna första omgång har kommunen gått in med en miljon kronor. De beviljade projekten åtar sig att själva gå in med minst 25 procent av kostnaderna i antingen tid eller pengar.

– Genom kompetensfonden vill vi stimulera samverkan mellan högre utbildning och forskning å ena sidan och lokalt näringsliv å den andra. Jag ser fram emot att följa de här båda projekten, både när det gäller resultatet av forskningen och hur långt vi kan komma när vi samverkar på det här sättet, säger Gisela Öst.

Relaterade artiklar
Kommentarer

Endast inloggade medlemmar kan lämna en kommentar Logga in

Inte medlem än? Beställ AB Pluss nu!

Senaste nytt från Avfall2resurs.se
X

Håll dig uppdaterad! Få vår veckovisa nyhetsuppdatering skickad direkt till din inkorg.

Din e-postadress kommer inte att användas för att skicka dig något annat än våra nyhetsbrev. Läs mer på vår sekretesspolicysida.