Nyheter

 

Här sitter Mark- och miljööverdomstolen. Foto: John göransson.
Här sitter Mark- och miljööverdomstolen. Foto: John Göransson.

Dom i fosformålet i Helsingborg efter sommaren

Den 31 maj hölls huvudförhandlingar gällande miljöföretaget Ragn-Sells överklagan av det nekade miljötillståndet för fosforåtervinning i Helsingborg. Mark- och miljööverdomstolen kommer den 30 augusti 2023 att meddela sin dom.

– Nu har vi fått chansen att visa att återvinning av fosfor gör nytta för miljön och klimatet på ett sätt som lagen medger. Nu låter vi rättsprocessen ha sin gång och ser fram emot när domen väl faller i slutet av augusti, säger Anders Kihl, forsknings- och utvecklingschef på Ragn-Sells.

Anläggningen som Ragn-Sells planerar att bygga i Helsingborg ska återvinna fosfor, en av huvudkomponenterna i mineralgödsel. Ragn-Sells innovationsbolag EasyMining har utvecklat Ash2Phos-tekniken som utvinner mer än 90 procent av fosforn ur askan från förbränt avloppsslam.

– Om vi menar allvar med att bygga ett hållbart och klimatneutralt samhälle måste vi börja använda de råvaror vi redan har framför oss i form av avfall. Det gäller särskilt de råvaror vi riskerar att få ont om, som fosfor, säger Anders Kihl.

Detta har hänt:

I december 2021 avslog mark- och miljödomstolen vid Växjö tingsrätt Ragn-Sells ansökan om miljötillstånd. Enligt Ragn-Sells fattades beslutet trots att domstolen samtidigt slog fast att utsläppen av metaller till Öresund skulle bli försumbara och att återvinningen skulle bidra till att sänka Sveriges klimatutsläpp.

Ragn-Sells överklagade med motiveringen att underrätten använde fel bedömningsgrunder för att värdera utsläppen. Med underrättens rättstillämpning skulle inget annat än nollutsläpp möjliggöra nya verksamheter kring Öresund, såsom nya bostadsområden, utbyggda reningsverk eller industrisatsningar, menade företaget.

Den 31 maj 2023 hölls huvudförhandlingar i Mark- och miljööverdomstolen, där man meddelade att dom kommer att falla den 30 augusti 2023 klockan 11:00.

 

Relaterade artiklar
Kommentarer

Endast inloggade medlemmar kan lämna en kommentar Logga in

Inte medlem än? Beställ AB Pluss nu!

Senaste nytt från Avfall2resurs.se
X

Håll dig uppdaterad! Få vår veckovisa nyhetsuppdatering skickad direkt till din inkorg.

Din e-postadress kommer inte att användas för att skicka dig något annat än våra nyhetsbrev. Läs mer på vår sekretesspolicysida.