Många källsorterar – men mycket hamnar fel
En majoritet av svenskarna tycker att det är lätt att källsortera förpackningar, ändå är en femtedel felsorterat. Det visar Återvinningsbarometern, en årlig Kantar Sifo-undersökning som genomförs på uppdrag av Förpackningsinsamlingen (FTI).
Nio av tio invånare i Sverige tycker att det är viktigt att källsortera förpackningar och i genomsnitt uppger invånarna att de källsorterar åtta av tio hushållsförpackningar. En majoritet tycker att det är lätt eller mycket lätt att veta hur de ska källsortera sina förpackningar – ändå hamnar en stor andel fel, enligt FTI:s statistik.
– I Sverige är vi bra på att källsortera, men vi kan bli ännu bättre både genom att sortera ut mer och genom att bli mer noggranna, säger Malin Ryding, kommunikationschef på FTI.
En femtedel sorteras fel
Plockanalyser från 2022 visar att en femtedel av det material som har lämnats till FTI har sorterats fel. Det rör sig om förpackningar som hamnar i fel återvinningskärl, men också om avfall som inte är förpackningar. Bland det felsorterade materialet finns till exempel leksaker, elektronik, stekpannor och presentsnören, som istället hör hemma på kommunens bemannade återvinningscentraler eller i hushållssoporna.
Bland hushållen som medverkat i undersökningen är 36% inte medvetna om att du bara får lämna hushållsförpackningar av glas-, papper- plast- eller metall på återvinningsstationerna. Många av de som sorterar fel är osäkra på vad som är och inte är en förpackning.
Statistiken visar att svenskarna är bäst på att sortera papper och sämst på metall och att andelen felsorterat material ökade något mellan 2021 och 2022.
– De allra flesta gör rätt och vet vad som ska lämnas till förpackningsinsamlingen och hur det ska sorteras, men vi ser också att många inte gör skillnad på förpackningar och annat avfall. När man källsorterar behöver man därför börja med att fråga sig ”Är det här en förpackning?”. Om man är osäker på vilket material en förpackning är gjord av, finns det ofta en symbol eller text på förpackningen som anger hur den ska sorteras. Insamlingskärlen är också ofta märkta med samma symbol. Man kan också ta hjälp av vår sorteringsguide på fti.se, säger Malin Ryding.
Endast inloggade medlemmar kan lämna en kommentar Logga in
Inte medlem än? Beställ AB Pluss nu!