
Energikrisen dråpslag mot plaståtervinning
Kriget i Ukraina förändrade i grunden förutsättningarna för plaståtervinning och under de kommande fem åren måste hundratals miljarder investeras, enligt Bureau of International Recycling.
I början av förra året pekade alla pilar i rätt riktning för global plaståtervinning. Pandemin hade släppt taget, priser och efterfrågan på återvunnen plast skjutit i höjden och branschen var överlag mycket positiv. För många plaståtervinningsanläggningar var det helt enkelt en utmaning att få tillgång till tillräckligt med material.
Tvärstopp i andra halvlek
– Men sedan gick allt fel, skriver Henk Alssema, som leder plastdivisionen Bureau of International Recycling, i en årlig rapport.
Han jämför fjolåret för plaståtervinning med en fotbollsmatch. Första halvleken var den mycket positiva starten på året, fram till branschorganisationens möte i Dubai. Andra halvleken började i oktober, då vändes allt upp och ner. Rysslands invasion av Ukraina fick energipriserna att skjuta i höjden, efterfrågan på återvunnen plast rasade och tillgången på råvaror torkade ut.
– I exempelvis Europa, där energikostnaden normalt stod för mellan 15 och 20 procent av produktionskostnaden, var den nu plötsligt 70 procent, skriver Alssema.
I rapporten skriver han att det är avgörande att myndigheterna går in med riktat stöd till plaståtervinning. Alssema befarar att om de ökade energikostnaderna inte subventioneras kommer det att bli olönsamt att återvinna plast.
https://avfallsbransjen.no/2023/02/28/toffere-marked-for-resiklurert-plast/
Enorma investeringar
Istället hamnar plasten i förbränningsugnar, där den släpper ut betydligt mer växthusgaser.
– Det undergräver det redan stora arbete som gjorts i investeringar för att bygga en cirkulär ekonomi, skriver Alssema.
Under BIR:s möte i Barcelona i maj presenterades beräkningar som visar att plaståtervinningsindustrin måste investera över 600 miljarder kronor i infrastruktur under de kommande fem åren. Ocean Recovery Alliance har uppskattat att marknaden för återvunnen plast kommer att öka med cirka 30 procent fram till 2025.
Endast inloggade medlemmar kan lämna en kommentar Logga in
Inte medlem än? Beställ AB Pluss nu!