Nyheter
Forskarna producerar vätgas i labbet med hjälp av PEM vattenelektrolys.
Forskarna producerar vätgas i labbet med hjälp av PEM vattenelektrolys.

Ett steg närmare billig vätgas

Forskare vid Umeå universitet har utvecklat en ny metod som förbättrar omvandlingen av vatten och elektricitet till vätgas. Resultaten publicerades nyligen i den prestigefyllda tidskriften Communications Engineering.

Vätgas produceras genom en process som kallas vattenelektrolys, där vatten delas upp i vätgas och syrgas. Processen kräver en elektrokatalysator för att underlätta reaktionen, och idag är den mest effektiva teknologin för denna process Proton Exchange Membrane (PEM) vattenelektrolys.

Men vätgasproduktion via PEM-vattenelektrolys kräver att man använder ädelmetaller som platina, rutenium och iridium. Dessa metaller är dyra och finns i en begränsad mängd, rutenium och iridium bryts också ner med tiden.

– Nedbrytningen av ädelmetaller, ett fenomen som kallas ”metal dissolution”, minskar effektiviteten i vätgasproduktionen. Det är ett problem som behöver lösas för att vi fullt ut ska kunna dra nytta av PEM-teknik, säger universitetslektor Eduardo Gracia.

Forskargruppen, ledd av Eduardo Gracia, har utvecklat en ny ”scaffold” – en slags stödstruktur – som kan hålla rutenium och iridium stabila även under tuffa förhållanden. Strukturen är gjord av en blandning av oxider av tenn, antimon, molybden och wolfram (Sn-Sb-Mo-W), som visade sig vara tillräckligt stark för att skydda inte bara ädelmetallerna utan även andra komponenter i systemet från nedbrytning under processen.

Genom att säkerställa att ädelmetallerna håller längre kan forskarnas resultat göra PEM-tekniken mer ekonomisk och effektiv för storskalig, förnybar vätgasproduktion. Detta är ett viktigt steg övergången till ett mer hållbart samhälle, skriver Umeå Universitet i ett pressmeddelande.

Relaterade artiklar
Kommentarer

Endast inloggade medlemmar kan lämna en kommentar Logga in

Inte medlem än? Beställ AB Pluss nu!

Senaste nytt från Avfall2resurs.se
X

Håll dig uppdaterad! Få vår veckovisa nyhetsuppdatering skickad direkt till din inkorg.

Din e-postadress kommer inte att användas för att skicka dig något annat än våra nyhetsbrev. Läs mer på vår sekretesspolicysida.