Nyheter

Ny biogasanläggning planeras i Stenungsund

Adessso Adesso BioProducts AB och biogasbolaget Andion planerar att bygga en biogasanläggning för främst matavfall i Stenungsund, med kapacitet på över 70GWh fossilfri biogas.

Utöver biogas kommer anläggningen även att framställa biogödsel för det lokala lantbruket. Anläggningen planeras att uppföras i det industriella området strax norr om Stenungsund, i direkt anslutning till kommunens återvinningstation och avloppsreningsverk. Adesso planerar även för en bioetenanläggning på samma industriområde och ser synergieffekter mellan anläggningarna bland annat i form av återvinning av restvärme.

Det är främst matavfall men även industriavfall och gödsel som ska återvinnas på anläggningen. Dessutom kommer den glycerin Adesso producerar att kunna användas som lokal biogasråvara, i stället för att exporteras till anläggningar i Danmark och Tyskland.

Adesso, som är initiativtagare till projektet, kommer att utveckla projektet i partnerskap med Andion som har lång erfarenhet av biogasproduktion och projektutveckling. Byggstart planeras i slutet av 2024, om och när alla tillstånd för anläggning har beviljats.

– Ett väldigt intressant projekt för Andion där vi får möjlighet att bygga vidare på visionen om fossilfri energi baserad på avfall av olika slag, främst gödsel och matavfall. Att det dessutom sker med Adesso BioProducts som är starkt förankrade i regionen och har stor erfarenhet av fossilfri energi sedan tidigare borgar för ett smidigt och effektivt samarbete, säger Ruben Havsed, ansvarig för affärsutveckling på Andion Scandinavia.

– Vi ser med stor tillfredställelse på möjligheten att bygga denna efterlängtade biogasanläggning. Med den kommer vi att kunna bidra till ett förbättrat cirkulärt utbyte mellan stad, land och industri och utnyttja lokala restströmmar för att bidra till den industriella gröna omställningen. säger Lars Lind, VD på Adesso BioProducts.

Adesso BioProducts AB, med huvudsäte i Stenungsund, är ett svenskt bolag som är specialiserat på biobränslen för den skandinaviska marknaden, främst biodiesel. De erbjuder fordonsbränslen som helt ersätter eller blandas in i fossila bränslen, för dieselfordon. De har även produkter för biouppvärmning.

Andion Global Inc. är specialiserade på utveckling, byggande och drift av anläggningar för förnybar energi. Företaget är baserat i Vancouver B.C., med verksamhet i Milano och Stockholm. Andion utvecklar även anläggningar i Eskilstuna och Västervik och färdigställde nyligen en utbyggnad av en av världens största biogasanläggningar för flytande biogas utanför Skogn, Trondheim.

Relaterade artiklar
Kommentarer

Endast inloggade medlemmar kan lämna en kommentar Logga in

Inte medlem än? Beställ AB Pluss nu!

Senaste nytt från Avfall2resurs.se
X

Håll dig uppdaterad! Få vår veckovisa nyhetsuppdatering skickad direkt till din inkorg.

Din e-postadress kommer inte att användas för att skicka dig något annat än våra nyhetsbrev. Läs mer på vår sekretesspolicysida.