Nyheter
Tvisten om pant på glasflaskor skapar en strid mellan Skottland och London
Tvisten om pant på glasflaskor skapar en strid mellan Skottland och London

Pantkrig mellan Skottland och brittiska regeringen

Tonen mellan det skotska parlamentet och regeringen i London har nått oöverträffade höjder i debatten kring införandet av ett pantsystem för dryckesförpackningar.

Tonen mellan det skotska parlamentet och regeringen i London har nått oöverträffade höjder i debatten kring införandet av ett pantsystem för drycker.

https://avfallsbransjen.no/2022/11/29/dere-er-verdenslædenning-pa-pant/

Överskridande

Skottarna beslutade tidigare i år att införa pant på både plastflaskor, aluminiumburkar och glasflaskor. Enligt planen ska ordningen införas från och med nyår.

Men i premiärminister Rishi Sunaks regering togs beslutet inte väl emot. Regeringen anser att pantsystemet strider mot det interna handelsavtalet i det brittiska samväldet.

Som ett resultat utbröt närmast inbördeskrig striden och satte ytterligare fart på skottarnas önskan att bryta sig loss från järnhänderna i London.

Efter mycket tjafs och anklagelser gav den brittiska regeringen delvis efter och tillät Skottland ett undantag från handelslagen, men bara för pant på plastflaskor och aluminiumburkar. Önskemålet att inkludera glasflaskor avvisades blankt, skriver Circular Online.

Frykter ombrukskrav vil skade miljøet

Offentligt käbbel

Skottlands försteminister Humza Yousaf,
Skottlands försteminister Humza Yousaf,

– Det är inte bara dåligt för maktöverföringen och självstyret, det är också väldigt dåligt för miljön. Om vi inte inkluderar glas kommer det att finnas 600 miljoner flaskor som inte kommer att tas bort från våra gator, stränder och parker, sade Skottlands förstmeinister Humza Yousef till BBC i helgen.

Yousef har upprepade gånger bett regeringen att vända och låta dem införa pant för glasflaskor. Men premiärminister Rishi Sunak har svarat med att det är skottarna som behöver tänka om hela sin pantpolitik och hjälpa konsumenterna. Argumentet från Sunak är att pant på glasflaskor skapar merkostnader för konsumenterna.

– Om SNP (Scottish National Party) ville göra sitt skulle det kunna ompröva pantlösningen. Det är väldigt tydligt vad folket tycker, det kommer att minska utbudet och höja priserna för konsumenterna, konstaterade Sunak.

Forbrenningsanlegg har satt fyr på fagforeningen

Rädsla för investerarflykt

I tisdags kom det slutgiltiga avslaget från London. Skottland får bara införa pant på plastflaskor och aluminiumburkar. Premiärminister Humza Yousef hotar nu med att skjuta upp eller skota hela pantsystemet.

Avfallssektorn i Skottland varnar för att försena deponeringssystemet. Biffa, som är logistikpartner med myndigheterna för pantlösningen, befarar att det skadar förtroendet för det skotska parlamentet om de i detta skede väljer att frångå planerna.

”Enligt min mening kommer konsekvenserna av detta att bli betydande. Inte bara när det gäller det akuta och omedelbara behovet för många företag som har investerat i systemet i god tro för att skydda sin finansiella ställning, utan också när det gäller att locka till sig långsiktiga externa investeringar i skotsk grön infrastruktur och relaterade system i framtiden.” skriver Biffas vd Michael Topham i ett brev till den skotske ministern.

Relaterade artiklar
Kommentarer

Endast inloggade medlemmar kan lämna en kommentar Logga in

Inte medlem än? Beställ AB Pluss nu!

Senaste nytt från Avfall2resurs.se
X

Håll dig uppdaterad! Få vår veckovisa nyhetsuppdatering skickad direkt till din inkorg.

Din e-postadress kommer inte att användas för att skicka dig något annat än våra nyhetsbrev. Läs mer på vår sekretesspolicysida.