Nyheter
De attraktiva materialen på havsbotten bör lämnas tills vi vet mer, anser forskarna. Foto: John Göransson.
De attraktiva materialen på havsbotten bör lämnas tills vi vet mer, anser forskarna. Foto: John Göransson.

Varnar för gruvdrift på havsbotten

– Vi ber om ett stopp för all jakt på mineraler på havsbotten tills mer forskning har gjorts om konsekvenserna av sådana ingrepp. Norge måste ta ett internationellt initiativ för att öka forskningen om och förståelsen för livet i djuphavet. Först när vi har tillräcklig kunskap kan vi överväga att öppna för gruvdrift, säger biologiprofessor Lise Øvreås på Världshavsdagen.

Den växande efterfrågan på sällsynta mineraler driver ett djuphavsdyk för att exploatera dessa i massiv skala. Om några veckor kan International Seabot Authority (ISA), som inrättades under FN:s havsrättskonvention för att reglera mineralverksamhet på havsbotten, ge grönt ljus för utvinning.

Med anledning av World Oceans Day den 8 juni samlas ledande forskare från hela Europa i ett uttalande för att varna för de allvarliga konsekvenser detta kan få för marina ekosystem. De ber om ett stopp för all jakt på mineraler på havsbotten tills mer forskning har gjorts om konsekvenserna av sådana ingrepp.

Halvparten av sjødeponiene er i Norge

Innebär stor risk

– Även om det fortfarande finns stora luckor i vår kunskap om miljöpåverkan i djuphavet, kommer mycket stora ytor av havsbotten att skadas och djur- och växtliv kan komma att dödas vid utvinning av mineraler. Det finns också risk för betydande sekundära effekter av de stora mängder sediment som släpps ut, säger professor Lise Øvreås vid universitetet i Bergen och ordförande för Norska vetenskapsakademien.

Om ISA tillåter kommersiell gruvdrift nu kan detta snabbt omfatta flera miljoner kvadratkilometer av hittills orörd havsbotten.

– Havsbotten bildades i en process som tog tusentals år och de skador som kortvarigt uttag orsakade utan nödvändig kunskap om djuphavsekosystemet kunde orsaka irreparabel skada, säger Øvreås.

Befolkning splittet om gruvedrift på sjøbunnen – WWF vil ha globalt forbud

Hänsynslöst

Det finns också många obesvarade frågor om kolets kretslopp och utnyttjandet av genetiska resurser. Hur man utvärderar effekterna av ingrepp är en stor utmaning för ISA, som har en laglig skyldighet att undvika allvarliga skador på havsmiljöer.

– Livet på jorden har sitt ursprung i havet. Med så mycket biologisk mångfald skulle det vara hänsynslöst att kasta sig huvudstupa in i djuphavsbrytning och förstöra ekosystem som kan vara avgörande för framtida generationer, säger direktör Peter Haugan vid Norges Havsforskningsinstitut och professor vid geofysiska institutet vid University of Bergen.

– Ett sådant beslut skulle också stå i direkt motsats till FN:s naturkonvention och det nyligen antagna avtalet om öppet hav för att skydda den biologiska mångfalden. Snarare än ett förhastat beslut att tillgodose kortsiktiga ekonomiska intressen som vi senare kommer att ångra, bör vi stanna upp för att reflektera över hur man bäst kan hitta en hållbar balans mellan tillväxt och skydd, säger Haugan.

Varnar för utvinning

De två ledande norska havsforskarna Øvreås och Haugan står bakom uttalandet, som har formulerats av European Academies' Science Advisory Council (EASAC) på World Oceans Day. EASAC är en allians av europeiska vetenskapsakademier, som vill vara en gemensam röst för europeisk forskning och ge råd till europeiska beslutsfattare.

Uttalandet varnar för att tillåta utvinning av mineraler på havsbotten innan det finns tillräcklig vetenskaplig kunskap om hur detta kommer att påverka marina ekosystem, klimat, biologisk mångfald och andra faktorer som är avgörande för livet på jorden.

Relaterade artiklar
Kommentarer

Endast inloggade medlemmar kan lämna en kommentar Logga in

Inte medlem än? Beställ AB Pluss nu!

Senaste nytt från Avfall2resurs.se
X

Håll dig uppdaterad! Få vår veckovisa nyhetsuppdatering skickad direkt till din inkorg.

Din e-postadress kommer inte att användas för att skicka dig något annat än våra nyhetsbrev. Läs mer på vår sekretesspolicysida.