Nyheter

Allt fler väljer second hand

Allt fler väljer second hand och unga kvinnor är bäst på återbrukat. Det visar en ny undersökning om hushållens konsumtionsvanor från Infostat.

Allt fler väljer second hand och det går att tala om en positiv trend, visar nya undersökningsresultat från Infostat. I dag väljer 39% av hushållen att först kolla om det som ska köpas finns second hand. Det är en ökning med fem procentenheter sedan förra mätningen, i augusti 2022. Även då visade resultaten en ökning från året före.

Regeringen: Inget producentansvar för textilavfall

– Ökningen håller i sig för tredje året i rad, framför allt bland yngre konsumenter. I den gruppen är det snart varannan konsument som först kollar second hand innan man köper nytt, säger Mårten Lindberg, marknadschef på Infostat.

Yngre kvinnor bäst på second hand

Resultaten tyder på att second hand-marknaden växer över tid. Variationen är stor och flera faktorer är drivande. Två uppenbara är kön och ålder. Yngre är bättre på second hand och bland yngre är det kvinnor som är bäst, med över hälften som kollar second hand.

– Second hand är en del av den cirkulära ekonomin och är attraktivt för både plånboken och ur ett hållbarhetsperspektiv. Yngre har ofta sämre ekonomi och är mer miljömedvetna, särskilt kvinnor.

Undersökningen omfattar 1 490 intervjuer som genomfördes i slutet av maj 2023. Intervjuerna har genomförts i en slumpmässigt rekryterad webbpanel och urvalet har kvoterats med avseende på kön, ålder och geografi.

Infostat är ett statistikföretag specialiserat på insamling, analys och presentation av samhälls- och marknadsstatistik.

Relaterade artiklar
Kommentarer

Endast inloggade medlemmar kan lämna en kommentar Logga in

Inte medlem än? Beställ AB Pluss nu!

Senaste nytt från Avfall2resurs.se
X

Håll dig uppdaterad! Få vår veckovisa nyhetsuppdatering skickad direkt till din inkorg.

Din e-postadress kommer inte att användas för att skicka dig något annat än våra nyhetsbrev. Läs mer på vår sekretesspolicysida.