Nyheter
Renova har snart Sveriges största flotta av biogasdrivna fordon. Foto: H2X Global.

Renova köper vätgasdrivna fordon för 240 MSEK från H2X Global

”Det här är goda nyheter för Göteborg och Sverige, men vi har hela Norden som mål”, säger Peter Westh från H2X Global.

Peter Westh är chef för H2X:s första svenska avdelning i Göteborg. Foto: Privat

– Vi har nyligen fått ett nytt kontrakt med Renova AB, och vi är väldigt stolta över det, säger Peter Westh – som är chef för H2X Northern Europe.

– Det nya ramavtalet har ett värde på upp till 240 miljoner kronor. Det innebär att det kommer att finnas många vätgasdrivna fordon som ska rullas ut i Göteborg under de kommande 3 åren, säger han.

Montering i Sverige

Enligt ramavtalet ska de vätgasdrivna fordonen monteras lokalt i Sverige. Avtalet bidrar alltså både till lokala jobb, förutom att förbättra logistiken och förenkla servicealternativen för stora vagnparksägare.

– Det här är viktigt för att göra vätgas till en konkurrenskraftig lösning. Vi har stor respekt för att aktörerna i branschen är helt beroende av att fordonen är i dagligt bruk. Vi på H2X Global säljer inte bara fordon. Vårt jobb är att leverera en funktion som gör att aktörerna kan genomföra omställningen till utsläppsfria alternativ, säger Westh till Hydrogen24.

Hydrogen24 har tidigare berättat att H2X Global satsar stort i Sverige. De har bland annat en egen svensk avdelning i Göteborg och i november 2022 bekräftades den första stora ordern på vätgasdrivna fordon (FCEV) till Renova AB.

Den innehöll bland annat två stora avfallsfordon, minst en skåpbil och två pickuper – alla vätgasfria fordon:

Her er Renovas bestilling av hydrogenkjøretøy!

Efter slutförandet av kontraktet kommer detta att vara den största flottan av vätgasdrivna fordon i Sverige.

– Eftersom det här är ett ramavtal måste vi nästan återgå till det exakta antalet fordon, men det här är ett stort steg i rätt riktning när det gäller att minska utsläppen, säger Westh.

– Detta intag av utsläppsfria fordon kommer till en början att gynna Göteborg och Sverige. Men det är klart – vi döljer inte att vi på sikt vill täcka behovet även i övriga Norden, säger Westh till Hydrogen24.

Hydrogenkjøretøy på norske veier rykket plutselig nærmere!

 

Renova ansvarar för driften

Renova AB ägs av 10 kommuner i Västsverige, och kommer att ansvara för driften av fordonen. Utvecklingen och driften av fordonen planeras ske under de närmaste tre åren och då behövs förstås också tillgång till tankstationer.

Här är det därför på sin plats att nämna Hynions kommande station i Göteborg. Det kommer att ligga nära Renova AB.

To gode nyheter fra Hynion

Se video av Fauns hydrogendrevne renovasjonsbil!

 

Källa: H2X Global

Relaterade artiklar
Kommentarer

Endast inloggade medlemmar kan lämna en kommentar Logga in

Inte medlem än? Beställ AB Pluss nu!

Senaste nytt från Avfall2resurs.se
X

Håll dig uppdaterad! Få vår veckovisa nyhetsuppdatering skickad direkt till din inkorg.

Din e-postadress kommer inte att användas för att skicka dig något annat än våra nyhetsbrev. Läs mer på vår sekretesspolicysida.