Nyheter

Zoégas ersätter plast med papper

Zoégas har taigt bort all plast som används för sekundärförpackning av vakuumpackade kaffeprodukter och ersatt den med papper, en åtgärd som reducerar fabrikens plastförbrukning med cirka 20 ton om året.

Det nya initiativet påbörjades som ett led i arbetet med att ersätta en omodern krympugn i fabriken. Efter en förstudie inleddes ett projekt för att minska mängden plast som används för sekundärförpackning av kaffet. Resultatet blev en pappersbaserad lösning som innebär minskad materialanvändning, ökad effektivitet och mindre utsläpp jämfört med den krympplast som använts tidigare.

– Den här lösningen innebär mindre energiåtgång per tillverkat kaffepaket. Vi får också en effektivare produktionslinje vilket ger oss mer tid att fokusera på förbättringar och kan minimera produktsvinnet, säger Rickard Lindström, fabrikschef för Zoégas.

Ambitionen är att göra 100% av förpackningar återvinningsbara eller återanvändbara innan 2025. Fram till 2025 ska Nestlé minska användningen av jungfruplast med en tredjedel. Nu hoppas Zoégas, som är först i koncernen med denna lösning, inspirera fler att ta efter.

– Vår förhoppning är att kunna inspirera fler att implementera denna förpackningslösning på andra produktkategorier inom Nestlékoncernen men även utanför, säger Rickard Lindström.

Tidigare har kafferosteriet bytt ut plasten som används för att hålla kaffeförpackningarna på plats under transport till en tunnare sträckfilm och därmed reducerat den årliga plastförbrukningen avsevärt. Idag använder rosteriet 100% förnybar biogas och elektricitet från vindkraft.

Relaterade artiklar
Kommentarer

Endast inloggade medlemmar kan lämna en kommentar Logga in

Inte medlem än? Beställ AB Pluss nu!

Senaste nytt från Avfall2resurs.se
X

Håll dig uppdaterad! Få vår veckovisa nyhetsuppdatering skickad direkt till din inkorg.

Din e-postadress kommer inte att användas för att skicka dig något annat än våra nyhetsbrev. Läs mer på vår sekretesspolicysida.